Nota Volkstuinen in Amsterdam
2005
In Amsterdam is de vraag naar ruimte groot. Extensieve functies als volkstuinparken komen daardoor geregeld in discussie. Dit is duidelijk het geval geweest bij het opstellen van het structuurplan 2002 Kiezen voor Stedelijkheid. Zowel de gemeenteraad als de vereniging Bond van Volkstuinders hebben in raadsadressen (Notitie ‘Volkstuinen voor iedereen toegankelijk’ van de heer Robbers: gemeenteblad nr. 465; 01-10-1997; Raadsadres A.H.I. Rodenburg: Gemeenteblad 5323, 02-05-2002; Notitie ‘Van Bolkestein tot Vinkenoog’: Gemeenteblad afd. 1, nr. 435,15-08-2002) verzocht om een meer structureel en integraal volkstuinenbeleid voor de stad. Hierbij wordt tevens aangedrongen op bevordering van de modernisering van volkstuinparken, dat wil zeggen verbreding van de maatschappelijke functie van volkstuinparken voor de stad. De Centrale Stad onderschrijft de huidige en potentiële betekenis van de volkstuinen voor Amsterdam. De wethouder Openbare Ruimte en Groen heeft daarom opdracht gegeven voor het opstellen van deze nota Volkstuinen in Amsterdam.
Volkstuinen zijn een wereldwijd verschijnsel. In Nederland en andere Europese landen zijn volkstuinparken ontstaan in de tweede helft van de 19e eeuw. Ze boden arbeiders in de snel groeiende industriesteden de mogelijkheid hun eigen voedsel te verbouwen. Vanaf ongeveer 1950 zijn de volkstuinparken steeds meer als stedelijke recreatievoorzieningen gaan fungeren. Nog steeds zijn de belangrijkste gebruikers stadsbewoners zonder tuin, maar we zien ook nieuwe gebruikers en nieuwe vormen van tuingebruik opkomen.
Wat is de gewenste rol van volkstuinparken in Amsterdam? Aan de ene kant is er een duidelijke behoefte aan volkstuinen. Hun belang voor recreatie, gezondheid en sociale samenhang wordt breed onderkend. Dat vraagt zorgvuldige ruimtelijke afwegingen om het aanbod van volkstuinen, zowel kwantitatief als kwalitatief, op peil te houden. Aan de andere kant dwingt de grote ruimtevraag in Amsterdam er toe dat volkstuinparken hun plek in de stad legitimeren. Volkstuinparken moeten daarom hun clientèle verbreden, zodat meer stedelingen er baat bij hebben. In deze nota wordt dit ‘modernisering’ genoemd.
Het Amsterdamse gemeentebestuur ziet het waarborgen van het aanbod van volkstuinen en het moderniseren van de volkstuinparken daarom als belangrijke opgaven. Deze nota geeft de strategie en acties weer waarmee het bestuur dit wil bereiken.