Notitie geveltuinen

2010

Auteur(s): Gemeente Roosendaal
Instantie: Gemeente Roosendaal Bekijk Download

Probleembeschrijving / geschiedenis
Een geveltuin is een kleine tuin, die door de bewoner van de woning tegen de gevel is aangelegd. Veelal gaat het om een tuintje van enkele centimeters diep en een paar meter lang. Geveltuinen komen in de gehele gemeente voor, in flinke aantallen. De meeste geveltuinen komen voor in de wijk Kortendijk.
Eind jaren tachtig en begin jaren negentig is de aanleg van geveltuinen in de binnenstad gestimuleerd, teneinde de groenarme binnenstad te verfraaien. Verschillende binnenstadbewoners hebben toestemming gekregen om een geveltuin aan te leggen. Een deel van het trottoir wordt hierbij kosteloos in gebruik genomen. De aanleg van deze geveltuinen heeft ertoe geleid, dat vooral bewoners uit de wijk Kortendijk (Dijkcentrum, Flintdijk, Moriondijk en Lavadijk), eveneens voor de aanleg van geveltuinen toestemming vroegen. Hiertoe is toestemming verleend. Gelet op het feit dat er in de betreffende wijk voldoende groen was, is met de bewoners een huurovereenkomst gesloten, tegen een jaarlijkse vergoeding van € 11,34.
Op 26 juni 2001 heeft het college het Beleid verkoop plantsoengrond vastgesteld, hierbij is besloten de lopende huurovereenkomsten voor plantsoengrond binnen vijf jaar te beëindigen. Op basis van dit besluit moesten de huurovereenkomsten voor geveltuinen eveneens worden beëindigd. De betrokkenen werden verzocht hun geveltuinen vóór 1 september 2006 te verwijderen.

Om de verstedelijking in groenarme stadsdelen te voorkomen en het woongenot te verhogen, is het behoud van geveltuinen in deze gebieden wenselijk. Het is om deze reden dat destijds, in samenspraak met de verantwoordelijke portefeuillehouder, is besloten de huurovereenkomsten weliswaar te laten vervallen, maar geen verdere actie te ondernemen om de geveltuinen te verwijderen. Het gebruik van de tuinen is zonder betaling voortgezet. Dit laatste geldt ook voor andere geveltuinen in de binnenstad.
Buiten het Beleid verkoop plantsoengrond, dat eveneens op geveltuinen van toepassing is, bestaan er geen specifiek op de geveltuinen toegesneden regelingen. Het is echter gewenst om de aanleg van geveltuinen goed te regelen. Op sommige plaatsen is sprake van wildgroei en onveilige situaties, bijvoorbeeld omdat er soms dusdanig veel grond in gebruik genomen dat er te weinig ruimte op het trottoir overblijft. Het is wenselijk een stuk helderheid te scheppen over wat wel en niet gewenst is. Met de Nadere regels plaatsing geveltuinen en bloembakken op openbare plaatsen, is beoogd een
heldere regeling op te stellen om burgers op eenvoudige wijze te verduidelijken welke regels gelden bij de aanleg van een geveltuin.

Instantie Gemeente Roosendaal
Auteur Gemeente Roosendaal
Soort instantie Gemeente
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Groenbeheer, Participatie

Terug naar bibliotheek