Omgevingsmanagement: zo werkt het in de natte infrastructuur

2010

Auteur(s): Rijkswaterstaat
Instantie: Rijkswaterstaat Bekijk Download

Aanleiding
Om het vak omgevingsmanagement verder te professionaliseren binnen RWS is dit werkboek omgevingsmanagement, specifiek voor de natte sector, geschreven. Eind vorig jaar is het ‘werkboek Omgevingsmanagement: de onmisbare schakel tussen binnen en buiten’ voor de droge sector in de plan- en uitwerkingsfase uitgebracht. In navolging hierop ontstond de behoefte aan een werkboek specifiek voor de natte sector en meer gericht op de realisatiefase en het beheer & onderhoud.

Focus van dit boek
Omgevingsmanagement is breed en divers. Daarom is ervoor gekozen om de focus op een aantal projectfasen te leggen. Het werkboek richt zich met name op de realisatiefase en het beheer en onderhoud, maar maakt zijdelings stappen naar de verkenningsfase of planstudie. Deze keuze is gemaakt omdat veel projecten zich momenteel juist in de overgang van verkenning of planstudie en beheer &onderhoud bevinden. De overgang tussen deze fasen verloopt lang niet altijd even vlekkeloos. RWS onderscheidt in de Werkwijzer Aanleg vier fasen die een project doorloopt. Met de komst van het Deltaprogramma kun je zeggen dat er een fase bij is gekomen, namelijk het MIRT onderzoek voorafgaand aan de fase verkenning. Tezamen met deze fase bestaat het geheel dan uit vijf fasen, zoals weergegeven in figuur 1.

Voor welke lezer
In eerste instantie is dit boek zeer geschikt voor omgevingsmanagers en –adviseurs. Het is echter ook geschreven voor relatiemanagers, netwerkmanagers en projectleiders, die werkzaam zijn in de planstudie-, realisatiefase en het beheer & onderhoud. Extra aandacht gaat uit naar het beheer & onderhoud. De districten zijn hiervoor verantwoordelijk, gekeken wordt hoe het omgevingsmanagement daar wordt vormgegeven en hoe dit zich vertaald naar de projecten in het algemeen en de fasen in het bijzonder.
Dit maakt het werkboek interessant voor een ieder die betrokken is bij activiteiten in de natte sector en te maken heeft met stakeholders. Bedoeld voor zowel de beginnende als ervaren omgevingsmanagers in de natte infrastructuur om het werk gemakkelijker te maken. Het biedt achtergrond informatie en beschrijft best practices voor de activiteiten van RWS voor vaarwegen, watersystemen en watermanagement over de gehele linie. De verschillende verhalen van omgevingsmanagers geven een interessant inzicht in de praktijk. Procedures worden nader toegelicht, wordt verwezen naar bruikbare literatuur of speciaal ontwikkelde tools en methodes ter ondersteuning van de werkzaamheden.
Het vormt geen strikte handleiding voor omgevingsmanagers en hoe zij hun werk zouden moeten inrichten. Het is vooral bedoeld om te inspireren, bestaande ervaringen te delen zodat deze breder benut worden en als spiegel voor de manier waarop omgevingsmanagers werken. Een basis voor een later op te stellen kader omgevingsmanagement nat.

Binnen welk kader
Dit werkboek is tot stand gekomen in opdracht van de Staf van de Directeur Generaal (SDG) en de Kenniskring Omgevingsmanagement en ontwikkeld om het omgevingsmanagement als vakgebied verder te ontwikkelen. Voor de totstandkoming van dit boek zijn interviews met deskundigen en specialisten uit alle geledingen van RWS gehouden. Daarnaast is een aantal workshops en intervisie-bijeenkomsten georganiseerd bij diverse regionale diensten en projectdirecties. Verder wordt in de tekst regelmatig verwezen naar interessante literatuur, achtergrondinformatie of websites.

Instantie Rijkswaterstaat
Auteur Rijkswaterstaat
Soort instantie Rijkswaterstaat
Datum 2010
Publicatienr. dvs1111vhbpr586
ISBN
Trefwoorden Infrastructuur, Omgevingsmanagement, Werkboek

Terug naar bibliotheek