Openheid succesfactor bij Hellevoetsluise aanbesteding

2009

Auteur(s): Marrit Molenaar
Instantie: Auteur Bekijk

In Hellevoetsluis beslisten bewoners van begin tot eind mee over een opknapbeurt van hun buurt. Ook bij de aanbesteding woog hun stem mee. Hoewel de aannemer uiteindelijk een an- dere werd dan degene van hun voorkeur, zijn de inwoners toch tevreden. Dit is mede te danken aan de openheid van zaken die Hellevoetsluis haar burgers gaf.

In Hellevoetsluis is burgerparticipatie speerpunt bij wijkbeheer en inrichting van de openbare ruimte. Dus toen het buurtje Gorsingen Hoeck – gelegen in de wijk Struyten – vorig jaar nodig toe was aan renovatie, werd participatie prioriteit nummer 1. Uitgangspunt was dat de wijkbewoners zouden meedenken en meebesluiten over de opknapbeurt van hun wijk. Van het (her)-inrichtingsontwerp tot de aanbesteding voor de uitvoering: in het hele traject kregen de inwoners een stem.
Cees van der Rande, afdelingshoofd stedelijk beheer en Annemarij Swart, projectbegeleider wijkbeheer zijn vanuit de gemeente Hellevoetsluis nauw bij dit project betrokken. Zij leggen uit dat Hellevoetsluis kiest voor participatie omdat zij van mening is dat de inwoners zelf het beste weten wat goed is voor hun wijk. Van der Rande: „Het gaat er niet om dat wij als gemeente wat willen.’’

Instantie Auteur
Auteur Marrit Molenaar
Soort instantie Auteur
Datum 2009
Publicatienr. Tuin & Landschap 14 2009
ISBN
Trefwoorden Aanbesteden, Bewoners, Gemeente, Participatie

Terug naar bibliotheek