Oud en jong tuinieren samen Generatietuinen

2014

Auteur(s): Kees Both
Instantie: Auteur Bekijk Download

Ons land vergrijst. Steeds meer ouderen worden gezond ouder. Die ouderen beschikken vaak over een schat aan levenservaring, wijsheid en deskundigheid. Die schat aanboren en ouderen daarbij het genoegen bezorgen om met kinderen te werken wordt ‘intergenerationeel leren’ genoemd. Een vruchtbare vorm daarvan is het samen tuinieren in een zogeheten generatietuin. Lees meer over generatietuinen en de ervaringen binnen een plaatselijk project.
In de wijk Zielhorst, Amersfoort Noord, staat een seniorencomplex met de naam OverSeldert. Vlakbij die flat bevinden zich twee scholen en ook de ruimtes voor buitenschoolse opvang van twee verschillende organisaties. Bij het complex is een tuin aangelegd waarin de kinderen van de buiten- schoolse opvangcentra in de buurt tuinieren onder leiding van twee senioren.
Als ik op een dag deze tuin wil bezoeken en niet weet hoe ik er kan komen, komt een meisje naar mij toe en vraagt: ‘Wilt u naar de generatietuin?’ Zij wijst me de weg en een kwartier na mijn aankomst arriveren de kinderen in de tuin, met tuingereed- schap in de hand, samen met een pedagogisch medewerker van de buitenschoolse opvang en Ineke Jansen, bewoner van de flat en begeleider van de kinderen. Zij gaan deze dag bonen zaaien en sla oogsten.
Het idee ‘generatietuin’ heeft twee bronnen die erin samenkomen: de ontwikkeling van ‘stads-landbouw’ en het leren van elkaar door verschillende generaties, oftewel ‘intergenerationeel leren’.

Instantie Auteur
Auteur Kees Both
Soort instantie Auteur
Datum 2014
Publicatienr. HJK december 2014
ISBN
Trefwoorden Bewoners, Groen, Participatie, Sociaal, Sociale cohesie

Terug naar bibliotheek