Plan van aanpak Integraal veiligheidsplan Heerhugowaard 2013-2017'

2012

Auteur(s): Gemeente Heerhugowaard
Instantie: Gemeente Heerhugowaard Bekijk Download

Integraal Veiligheidsplan 2013-2017
Met het aflopen van de planperiode van huidige beleidsplan Integrale Veiligheid 2008-2012, staat Heerhugowaard voor de opdracht een nieuw beleidsplan Integrale Veiligheid te ontwikkelen, ofwel het Integrale Veiligheidsplan 2013- 2017 (IVP). Het is aan de gemeenteraad om de strategische visie en de doelstellingen ten aanzien integrale veiligheid te bepalen en de prioriteiten vast te stellen.
Het doel van het IVP is de veiligheidsvraagstukken in Heerhugowaard op een programmatische én praktische wijze aan te pakken en de uitvoering in goede samenwerking met partners en organisaties vorm te geven.
Daarbij komt dat, met de komst van de Nationale Politie, lokale sturing een belangrijk uitgangspunt blijft bij het veiligheidsheidsbeleid van in Nederland. Zo heeft de gemeenteraad met vastgesteld IVP de mogelijkheid om via het regionale niveau de prioriteiten van de politie te beïnvloeden. Dit wordt verankerd in de nieuwe Politiewet.
Dit plan van aanpak schetst de aanpak en het tijdpad van ontwikkeling van het IVP 2013-2017, met bedoeling het IVP uiterlijk in april 2013 door de gemeenteraad te laten vaststellen.
Veiligheid: complex en veelomvattend
Veiligheid is een breed en complex terrein: breed omdat veiligheid vele verschillende onderwerpen omvat, variërend van overlast in wijken en buurten en jeugdcriminaliteit tot verkeersveiligheid en huiselijk geweld; complex, omdat voor een effectieve aanpak van veiligheidsvraagstukken de samenwerking en inzet van tal van partijen essentieel is. Deze partijen zijn niet alleen de publieke partijen zoals de politie, justitie en de maatschappelijke organisaties, maar ook de private partijen, zoals ondernemers en bewoners. Om vorm en inhoud te geven aan dit dynamische geheel, is een gedegen integraal veiligheidbeleid essentieel. Op basis van een visie en concrete doelstellingen worden partijen geactiveerd en betrokken bij een doelmatige aanpak van veiligheidsvraagstukken. Dit borgt de samenwerking om de uitvoering van integrale veiligheid tot een succes te maken (draagvlak!). Het is de taak en verantwoordelijkheid van de gemeente om de regierol te vervullen in dit complexe speelveld.
Regie door gemeente
De gemeente heeft de regie in het ontwikkelen van lokaal integraal veiligheidsbeleid. Concreet houdt dit in: Sturing op:
- Prioriteren: de selectie en de aanpak van de veiligheidsvraagstukken;
- Samenwerken, uitvoeren: de samenwerking met en tussen partners en organisaties en het nakomen van afspraken;
- Monitoren: de evaluatie en de kwaliteit van de organisatie.

Vermeld moet worden dat er een nieuw wetsvoorstel in behandeling is om de regierol van de gemeente te versterken1. Daarmee komt er een wettelijke verplichting voor gemeenten om eens in de vier jaar een integraal lokaal veiligheidsplan op te stellen.

Instantie Gemeente Heerhugowaard
Auteur Gemeente Heerhugowaard
Soort instantie Gemeente
Datum 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Cameratoezicht, Gemeente, Veiligheid

Terug naar bibliotheek