Plattegrond Veiligheid Elektrische Voertuigen 2020

24 januari 2013

Auteur(s): Mark Bolech, Sam van Goethem
Instantie: TNO Bekijk Download

Elke nieuwe technologie brengt vragen over mogelijke veiligheidsrisico's met zich mee. Ook bij de uitrol van elektrische voertuigen komen veel veiligheid-gerelateerde vragen naar boven, waarvan het antwoord niet direct voorhanden is, of enkel op specifieke plekken beschikbaar is. De meeste publieke en private partijen die gezamenlijk de uitrol van EV in Nederland ter hand nemen, hebben zich als doel gesteld om in 2020 200.000 elektrische auto’s op de weg te hebben in Nederland. Zij hebben daarom baat bij heldere en eenduidige informatievoorziening en een snelle beantwoording van nieuwe vragen op het gebied van veiligheid.

Tot op heden verzorgt POWER in samenwerking met de voorzitters en secretarissen van de werkgroepen 'Automotive/PEM', ‘Marktpartijen overleg’3 en Overheidsdiensten4 de regie op het programma Elektrische Voertuigveiligheid. Deelnemers van de werkgroepen hebben de doelstelling om vanuit eigen taak en rol, efficiënt en effectief te monitoren, analyseren en informatie te delen en indien noodzakelijk kunnen zij interveniëren als het gaat om veiligheid van voertuigen, infrastructuur en gedrag met betrekking tot elektrisch rijden.
Het Formule E-Team (FET), waarin publieke en private partijen samen de uitrol van EV in Nederland stimuleren, heeft de wens uitgesproken om de uitrol van elektrische voertuigen zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, waarbij belemmerende onzekerheden - zoals vragen over de veiligheid - zo veel mogelijk dienen te worden beantwoord.
De ‘blinde vlekken’ van kennis en informatie in het speelveld van de veiligheid van elektrische voertuigen zijn in deze rapportage in kaart gebracht. Er is een Plan van Aanpak gemaakt hoe deze ‘blinde vlekken’ kunnen worden weggenomen en wat nodig is om de informatie op het juiste niveau voor alle stakeholders beschikbaar te maken. Naast de projectvoorstellen die uit de LEF-sessies voortkwamen wordt een aantal aanvullende activiteiten voorgesteld. De belangrijkste zijn: breed verzamelen van informatie, toepasbaar maken (vertalen), verspreiden en coördineren. Tot slot kan zo nodig ook aanvullend onderzoek op specifieke onderwerpen worden uitgezet.

Instantie TNO
Auteur Mark Bolech, Sam van Goethem
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 24 januari 2013
Publicatienr. TNO-060-DTM-2013-00220
ISBN
Trefwoorden Elektrisch voertuig, Laadpaal, Onderzoek, Veiligheid

Terug naar bibliotheek