Praktische consequenties van het advies van de Gezondheidsraad inzake asbest 2010

10 augustus 2010

Auteur(s): J. Tempelman (TNO), P.C. Tromp (TNO), F.A. Swartjes (RIVM), A.B. Knol (RIVM)
Instantie: TNO Bekijk Download

Recente onderzoeken zijn reden geweest om de risiconiveau-concentraties die zijn afgeleid voor asbest nader te beschouwen. Daarom heeft het Ministerie van VROM de Gezondheidsraad verzocht om deze risiconiveau-concentraties te herevalueren en indien nodig voorstellen te doen voor herziene waarden. Op verzoek van het Ministerie van SZW is tevens de in de praktijk gehanteerde grenswaarde voor de arbeidssituatie, zoals opgenomen in het Arbeidsomstandighedenbesluit, geƫvalueerd.
In haar rapport presenteert de Gezondheidsraad nieuwe risiconiveau-concentraties voor zowel milieu als arbeidsgerelateerde blootstelling. Zoals in hoofdstuk 2 zal worden beschreven, liggen deze risiconiveau-concentraties veelal onder de huidige normen. Alleen het door de GR geadviseerde verbodsniveau voor het arbeidsomstandighedenbeleid ligt hoger dan de huidige waarde.
Deze nieuwe informatie was voor de Ministeries van VROM en SZW aanleiding om aan TNO en RIVM te vragen verdere informatie te verschaffen over de asbestsituatie in Nederland. De hoofdvraag die aan TNO en RIVM gesteld is, luidt:

Wat zijn de praktische consequenties van het advies van de Gezondheidsraad inzake asbest voor het asbestbeleid in Nederland?

Subvragen zijn onder andere:
- Wat is de huidige aard en omvang van asbestblootstelling in de algemene bevolking (zowel door blootstelling aan achtergrondniveaus als rondom specifieke bronnen)?
- Wat is de huidige aard en omvang van asbestblootstelling in de beroepsbevolking?
- Is het mogelijk om asbest te meten op de door de GR voorgestelde concentratieniveaus en deze concentraties te monitoren?
- Welke gevolgen zou implementatie van de door de GR geadviseerde risiconiveauconcentraties hebben voor het asbestbeleid in Nederland en de bijbehorende normen, richtlijnen en protocollen?
Dit rapport is gebaseerd op de opgebouwde expertise en de beschikbare onderzoeksgegevens van zowel TNO als RIVM. Op een aantal punten kan een concreet antwoord worden geformuleerd, terwijl andere onderwerpen bij gebrek aan gegevens slechts globaal kunnen worden beschreven. De rapportage en de risiconiveau-concentraties zoals opgesteld door de Gezondheidsraad zijn als uitgangspunt genomen.

Instantie TNO
Auteur J. Tempelman (TNO), P.C. Tromp (TNO), F.A. Swartjes (RIVM), A.B. Knol (RIVM)
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 10 augustus 2010
Publicatienr. 034.22215.01.01
ISBN
Trefwoorden Arbeidsomstandigheden, Asbest, Gezondheid, Onderzoek, Veiligheid

Terug naar bibliotheek