Programma 7 Beheer Buitenruimte

2013

Auteur(s): Gemeente Krimpen aan den IJssel
Instantie: Gemeente Krimpen aan den IJssel Bekijk Download

Missie
De kwaliteit van de openbare ruimte bepaalt in belangrijke mate het woon- en leefklimaat. De openbare ruimte, die als het ware van alle Krimpenaren gezamenlijk is, is er voor ieder- een en iedereen mag en kan er zich vrijelijk in bewegen.
In de openbare ruimte ontmoeten mensen elkaar, je kunt er spelen, sporten en recreë- ren. Je gebruikt de openbare ruimte om te voet, op de fiets, met de auto of het openbaar vervoer van A naar B te gaan. Ons beleid is er daarom op gericht om die openbare ruimte duurzaam, veilig en functioneel in te richten.

Context en achtergrond
In de buitenruimte worden bewoners en bedrijven dagelijks geconfronteerd met de gemeente en met het beleid dat op de diverse onderdelen gevoerd wordt. Onder andere vanwege de slechte bodemge- steldheid gaat er veel geld naar de diverse onderdelen van dit programma.
Ook als gevolg van de slechte bodemgesteldheid wordt in de meeste buurten periodiek en integraal groot onderhoud gepleegd, waarbij verharding, riolering, groen, straatmeubilair, openbare verlichting en speelplaatsen worden vernieuwd. Jaarlijks maken wij hiervoor een voortschrijdende tienjarige herstra- tings- en rioleringsplanning. In nauwe samenspraak met de buurtbewoners stellen wij vervolgens jaar- lijks de concrete plannen op.
In deze plannen houden wij zoveel mogelijk rekening met het Politiekeurmerk Veilig Wonen, de Duur- zaamheidsvisie, het programma Woonzorgzonering, de wegencategorisering, de uitgangspunten van Duurzaam Veilig en het Groenstructuurplan.
Wel zijn ook voor de herstraatplannen de middelen de komende jaren beperkter. Toch streven wij er- naar om een voor de burgers acceptabel kwaliteitsniveau te handhaven.
Wij beheren de openbare ruimte vervolgens zodanig dat die schoon, heel en veilig blijft. De objectieve kwaliteits- en onderhoudsniveaus zijn vastgelegd in het Kwaliteitsplan Beheer Openbare Ruimte. Het uitgangspunt van het plan is om de hele gemeente tenminste op een basiskwaliteitsniveau te beheren. Twee keer per jaar voert een onafhankelijke partij een schouw uit om de ontwikkeling van de kwaliteit te kunnen volgen.
Voor sommige delen van de gemeente (centrum, hoofdwegen, woonzorgzones en parken) wordt voor specifieke onderdelen van de openbare ruimte (verharding, groen, straatmeubilair en water) een (per onderdeel verschillend) hoger technisch kwaliteitsniveau nagestreefd. In de centra van de gemeente streven we ook naar een hoog verzorgingsniveau.
Voor het beheer van de openbare ruimte streven wij naar ten minste het rapportcijfer 7, hoewel dit door bezuinigingen niet altijd mogelijk is (zie indicatoren). Dit subjectieve ‘waarderingscijfer’ wordt tweejaar- lijks gemeten in het kader van ‘Waar staat je gemeente’.

Instantie Gemeente Krimpen aan den IJssel
Auteur Gemeente Krimpen aan den IJssel
Soort instantie Gemeente
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Afvalinzameling, Beheer, Beheerkosten, Gemeente, Groenbeheer, Kosten, Monitoring, Openbare verlichting, Speeltoestel, Straatmeubilair, Verharding

Terug naar bibliotheek