Programma Zeist 2012 - 2016
2012
Waarom een duurzaamheidsprogramma?
Zeist wil een duurzame gemeente zijn. En daarmee een bijdrage leveren aan
een duurzame samenleving. Dit streven blijkt bijvoorbeeld uit het huidige coalitieakkoord ‘Dichterbij’, waarin we lezen ‘Zeist is een duurzame gemeente met een voorbeeldfunctie op het gebied van klimaat, ondernemerschap en winkelsamenstelling’. In het collegeprogramma is dit nader uitgewerkt en lezen we ‘We gaan op weg naar een duurzame samenleving. Medio 2014 wordt de eerste etappe daarvan afgesloten en een eerste balans opgemaakt. Wij willen dat Zeist dan in de wijde omtrek haar naam als “duurzame gemeente” heeft gevestigd. Duurzaamheid is in de komende vier jaar het centrale en leidende principe waaraan het gemeentelijk beleid en de uitvoering worden getoetst.’
Een echt duurzame gemeente kun je alleen worden als op alle werkterreinen van de gemeente duurzaamheid uitgangspunt is. Alle medewerkers, alle afdelingen kortom, moeten duurzaam gaan werken. In het collegeprogramma wordt dit verwoord als: ‘alle gemeentelijke handelingen (beleid en uitvoering) worden in deze context geplaatst.’ Dit vereist dat iedereen zich bewust is van het begrip ‘duurzaamheid’ en weet wat dat betekent voor zijn werk.
Maar ‘duurzaam’ is een containerbegrip geworden. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Mede daarom hebben veel mensen moeite hun werk duurzaam te doen. Er is dus behoefte aan een concrete invulling van het begrip ‘duurzaamheid’ voor Zeist.
Bovendien bleek op de conferentie ‘Duurzaam Dichterbij’ op 16 december 2010 dat je als gemeente ook keuzes moet maken. Doen waar je goed in bent. In het collegeprogramma wordt dit ook onderkend: ‘...dat wij in Zeist op onze eigen wijze bepalen hoe we het begrip ‘duurzaamheid’ willen invullen en wat ieders rol daarbij is’ en ‘dit vraagt om een keuze hoe Zeist zich als duurzame plaats wil en kan pro leren’.
Samengevat: er is de bestuurlijke ambitie om een duurzame gemeente te
zijn. Om dat te kunnen worden is het nodig te bepalen wat we in Zeist onder duurzaamheid verstaan. In het programma ‘Zeist Duurzaam’ wordt deze keuze gemaakt. Daarbij worden ook ambities en doelstellingen benoemd. Tot slot bevat het programma een uitvoeringsparagraaf. Daarin is beschreven hoe we de ambities en doelstellingen willen bereiken en wat daarvoor nodig is.