Programmabegroting 2015
2014
Voor u ligt de eerste programmabegroting die is opgesteld in de collegeperiode 2014-2018. Deze bevat de uitwerking van de financiële kaderbrief 2015-2018, zoals die in juli door de gemeenteraad is vastgesteld.
Het verheugt ons dat de programmabegroting volledig in lijn met de kaderbrief kon worden uitgewerkt. In verleden zaten er regelmatig grote verschillen tussen de financiële kaders die de gemeenteraad voor de zomer vaststelde, en de conceptprogrammabegroting die het college na de zomer aan de raad voorlegde. Dit jaar is dat niet geval.
In de komende jaren verwachten we per saldo uit te komen op een positief financieel resultaat van circa
4,7 miljoen euro (grotendeels incidenteel). Ook dit is in lijn met de kaderbrief. Wij hebben voor dit saldo
geen bestedingsvoorstellen gedaan. Daarvoor hebben wij twee redenen. De eerste reden vloeit voort uit de bestuursrapportage. Daarin hebben wij een financiële prognose voor het lopende jaar opgenomen die uitkomt op een tekort van 4,8 miljoen euro. Behoedzaamheid is daarom geboden. De tweede reden om behoedzaam te zijn met bestedingsvoorstellen voor het overschot in de komende jaren, betreft financiële onzekerheden die samenhangen met de nieuwe taken die de gemeente zal gaan uitvoeren op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en werk & inkomen.
Bij de behandeling van de kaderbrief in juni en juli heeft de gemeenteraad er bij het college op aangedrongen om geen rekeningen door te schuiven naar de toekomst. Naar aanleiding daarvan stellen wij voor om het financiële meerjarenbeeld op één punt te wijzigen. Deze wijziging betreft terugbetaling van het restant van een lening uit de erfpachtreserve, à 5,7 mln euro. Om deze terugbetaling mogelijk te maken is gekozen voor een verschuiving in de financiering van bereikbaarheidsprojecten: minder uit reserves (incidenteel) en meer uit kapitaallasten (structureel). De investeringsruimte voor bereikbaarheid blijft daarmee hetzelfde.
In de komende maanden en jaren zullen wij ons inzetten om samen met burgers, bedrijven en instellingen
in Leiden en in samenwerking met de ons omliggende gemeenten te werken aan onze gemeenschappelijke ambities. Dat is niets nieuws, maar een voortzetting van een koers die het gemeentebestuur langer geleden is ingeslagen. Voorbeelden hiervan zijn LAB071, Economie071, jeugd- en gezinsteams en de samenwerking met zorg- en welzijnspartners in sociale wijkteams. Op het gebied van duurzaamheid willen wij onze ambitie om Leiden te verduurzamen en te vergroenen versneld realiseren.
Een onderdeel van onze koers is ook dat we graag ruimte geven voor initiatieven uit de stad. Bewonersinitiatieven maken Leiden een prettiger plek om te leven. In ons wijkenbeleid zullen initiatieven van bewoners en hun eigen wensen voor verbetering van leefbaarheid dan ook een belangrijke plek innemen. De totstandkoming van de wijkvisie Zeeheldenbuurt is daarvan een mooi voorbeeld. Zulke betrokkenheid en samenwerking wensen we meer plekken in de stad toe. Wij zullen ons daarvoor inzetten.
Alle beleid, alle voornemens en intenties slaan uiteindelijk ook neer in de begroting. Dat is per slot van rekening de financiële vertaling van onze voornemens voor de komende collegeperiode.
Bij een transparant en betrouwbaar gemeentebestuur hoort een solide financieel beleid. Wij zijn er daarom trots op dat we onze beleidsvoornemens hebben kunnen vertalen in een sluitende meerjarenbegroting 2015-2018. Deze bieden wij u hierbij aan.
Leiden, september 2014
College van Burgemeester en Wethouders