Protocol Asbestbranden
15 januari 2008
Het vrijkomen van asbest als gevolg van brand kan leiden tot risico’s voor de volksgezondheid. Door de grote hitte kunnen materialen waarin asbest is verwerkt knappen en/of breken waardoor asbestvezels en/of asbeststof kan vrijkomen (primaire emissie). Verder kunnen flinters en brokstukken in de omgeving van de vuurhaard terechtkomen waardoor verdere verspreiding van asbestvezels kan optreden (secundaire emissie).
Om de gezondheidsrisico’s bij asbestbranden zoveel mogelijk in te perken is afstemming noodzakelijk tussen alle betrokken instanties. Afstemming moet plaatsvinden op het gebied van informatievoorziening en ten aanzien van taken en verantwoordelijkheden tussen operationele en ambtelijke diensten.
In hoofdstuk 2 is een beslisschema opgenomen. Op basis van dit schema vindt de classificatie van asbestbranden in drie categorieën plaats. Voor de verschillende categorieën asbestbranden zijn in de hoofdstukken 3 en 4 stappenplannen vastgesteld. In het stappenplan is beschreven welke acties moeten worden ondernomen en welke diensten en functionarissen voor welke acties verantwoordelijk zijn (hoofdstuk 5).
1.1 DOEL VAN HET PROTOCOL
Het protocol heeft tot doel: op een eenduidige wijze, zo veilig en efficiënt mogelijk bestrijden van asbestbranden door alle betrokken diensten en functionarissen.
1.2 UITGANGSPUNTEN
Dit protocol is gebaseerd op de uitgangspunten genoemd in het Plan van aanpak Asbestbranden uit 2007 van de ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.