Provinciaal Beleidsplan Fiets 2014-2022

19 december 2013

Auteur(s): Provincie Limburg
Instantie: Provincie Limburg Bekijk Download

Limburg staat landelijk bekend als een waar fietsparadijs. Veel recreanten zoeken de Zuid-Limburgse heuvels op, al dan niet geïnspireerd door sportieve evenementen zoals de Amstel Gold Race. Of men rijdt via de fietsknooppunten prachtige (grensoverschrijdende) routes door het Limburgse landschap. Paradoxaal is echter dat het fietsgebruik bij de dagelijkse verplaatsingen in Limburg ver achter blijft ten opzichte van de rest van het land.
Verder is in 2009 het Programma Fiets opgesteld dat een horizon heeft tot 2015. In dit Programma Fiets vormen de volgende vier thema's het uitgangspunt:
1. 2. 3. 4.
Fietsbeleid steden Fietsnetwerk Ketenmobiliteit
en imago versterking.
In
tevens ambities op het gebied van gezondheid, sport, recreatie/ toerisme, milieu en veiligheid.
De Provincie werkt momenteel nog te weinig samen met de aangrenzende landen en aangrenzende provincies aan het completeren van de fietsinfrastructuur en fietsstimulering. Dit kan beter. Behalve de provincie voeren ook andere partijen fietsprojecten uit of zetten fietsinitiatieven op met vergelijkbare doelen. Vaak echter zonder dat partijen hiervan onderling op de hoogte zijn, waardoor een betere afstemming door meerdere partijen noodzakelijk wordt geacht.
Bovenstaande benadrukt de noodzaak voor Provincie Limburg om het fietsbeleid te actualiseren en actiever aan de slag te gaan met de fiets en vooral het dagelijkse fietsgebruik een boost te geven. Dit wil Provincie Limburg realiseren in samenwerking met relevante partijen, maar ook door afstemming te zoeken met relevante plannen, te weten:
Het PWP
Verkeers- en ven/oersmanagement het Regionaal Verbindend WegenNet de OV Nota van Uitgangspunten Agenda voor Gezondheid en Zorg het Wielerplan
en Routestructuren.
Er is ook inzicht verkregen in de bovensectorale plannen. Voor zover mogelijk is rekening gehouden met de inhoud hiervan.
Kernwoorden in dit beleidsplan zijn 'waardecreatie' en 'robuust'. Waardecreatie als uiting van het gemeenschappelijk belang en de meerwaarde die door alle betrokken partijen aan fietsen wordt toegekend en robuust om toekomstvastheid mee uit te drukken. De wijze waarop we in samenspraak met alle belanghebbenden het fietsbeleid willen organiseren vatten we samen in de term 'projectmatig creëren': van buiten naar binnen gebruik maken van kennis en initiatieven van derden, waarbij we soms de regierol vervullen, maar soms ook alleen faciliterend en ondersteunend zijn. Provincie Limburg wil met dit plan komen tot een breed gedragen ambitie, doelen en kaders. Nadat dit plan vastgesteld is, wordt samen met betrokken interne en externe actoren gewerkt aan een Uitvoeringsprogramma Fiets dat elk jaar gezamenlijk geactualiseerd dient te worden. Het betrekken van partners betekent inzicht in eikaars belangen en initiatieven, maar ook het gebruik maken van eikaars draagvlak, inspiratie, wensen en waar mogelijke gezamenlijke inzet.
Ten slotte beogen we naast de beleidsinhoudelijke kaders ook de organisatorische kaders inzichtelijk weer te geven.

In hoofdstuk twee wordt de meerwaarde van fietsen toegelicht. Er wordt uitgelegd waarom een actualisatie noodzakelijk is, welke ambitie wordt nagestreefd en de doelstellingen die bereikt dienen te worden. De meerwaarde van fietsen ten aanzien van de verschillende beweegredenen en de doelgroepen wordt nader uitgewerkt. In hoofdstuk drie wordt vervolgens ingegaan waarop de betrokken partijen zich willen richten. Hiervoor zijn actielijnen vastgelegd die als uitgangspunt dienen voor de afbakening van de projecten die worden opgenomen in het Uitvoeringsprogramma. Als financieel kader voor het uitvoeringsprogramma gelden de huidige reguliere financiële middelen. De daadwerkelijke inhoud en aanpak via de actielijnen wordt nader uitgewerkt in hoofdstuk vier.

Instantie Provincie Limburg
Auteur Provincie Limburg
Soort instantie Provincie
Datum 19 december 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Fietsen, Provinciaal, Provincie, PVVP

Terug naar bibliotheek