Prullenbakkenplan gemeente Bronckhorst

2 mei 2013

Auteur(s): A. Bouma
Instantie: Oranjewoud Bekijk Download

1.1 Visie gemeente Bronckhorst
Toekomstbestendig Bronckhorst (TBB)
In het najaar van 2011 heeft de raad de visie toekomstbestendig Bronckhorst, duurzaam en betrokken vastgesteld. In de toekomst visie van de gemeente zijn de bezuinigen, de terugtredende overheid en de demografische ontwikkelingen (krimp, vergrijzing, ontgroening) belangrijke speerpunten.
De inwoners van Bronckhorst moeten actief betrokken worden bij de ontwikkelingen in de gemeente. Binnen de door de gemeente gestelde kaders moeten de inwoners interactief mee kunnen doen bij de beleidsontwikkelingen. Een goede en open communicatie is daarvoor een nadrukkelijke voorwaarde.
Perspectiefnota 2013-2016
In de perspectiefnota is de visie verder uitgewerkt in verschillende thema's en voorstellen. Dit prullenbakkenplan is een uitwerking van een drietal voorstellen uit de perspectiefnota, thema Ruimte:

Voorstel 5: Groen en wegen
• versoberen van kwaliteitseis, minimaal niveau
• hoger niveau mogelijk door participatie woonomgeving (collectief beheer door inwoners of
organisaties)
• verschillende kwaliteitsniveaus mogen bestaan
• integrale aanpak van beheer

Voorstel 12. Zitbanken, picknicksets en prullenbakken
• gemeente heeft geen officiële richtlijnen voor plaatsen van straatmeubilair (waaronder afvalbakken)
• aantal afvalbakken kan verminderd worden door een kritische beoordeling van waar deze te plaatsen
en door gebruik te maken van het aanwezige materiaal door deze elders weg te halen
• het aantal afvalbakken kan sterk worden verminderd, gelet op de pilot in natuurgebieden
• mogelijk kunnen voor het leegmaken van afvalbakken in de kernen externe partijen worden ingezet
• In de perspectiefnota 2013-2016 is aangegeven dat de afdeling beheer op het onderdeel straatmeubilair een taakstellende bezuiniging van € 40.000,- moet realiseren. Dit betekent een bezuiniging van bijna 40% op het totale beheerbudget van het straatmeubilair.

Voorstel 13. Hondentoiletten en afvalbakken ten behoeve van poepzakjes
DIFTAR
• er zijn in totaal 4 hondentoiletten (met afvalbakken) in de gemeente aanwezig. De gemeente wil dit aantal niet uitbreiden.
Vanaf 1 januari 2013 werkt de gemeente met een volume/frequentie systeem (DIFTAR). Bij dit afvalinzamelingsysteem betalen de inwoners een vast bedrag per jaar en een bedrag per keer dat zij de groene of grijze container aanbieden.

1.2 Doel prullenbakkenplan
In aansluiting op de visie van de gemeente Bronckhorst, is dit plan met input van de inwoners en/of de vertegenwoordiging daarvan en gebiedsdeskundigen opgesteld. Dit prullenbakkenplan is een interactief en dynamisch plan wat betekent dat er binnen de kaders van de gemeente ruimte is voor bijstelling wanneer nodig. Aan de hand van de plaatsingscriteria beschikt de gemeente over beleid om in de toekomst een efficiënt en beheersbaar prullenbakkenbestand op te bouwen en te behouden. De plaatsingscriteria vertellen namelijk op welke plaats een afvalbak is gewenst, en waar niet.. Door deze criteria op te stellen, kunnen verzoeken van inwoners eenduidig worden beoordeeld en kan de gemeente helderheid bieden in gemaakte keuzes. Dit voorkomt wildgroei en bevordert het efficiënt inzetten van middelen.
Daarnaast kan met dit prullenbakkenplan de taakstellende bezuiniging voor het straatmeubilair gerealiseerd worden.

1.3 Gemeente Schoon
Vanuit het overheidsprogramma 'Gemeente Schoon' kunnen gemeenten zich aanmelden voor verschillende thematrajecten om het zwerfafval in de openbare ruimte te verminderen. De gemeente Bronckhorst heeft zich aangemeld voor de thematrajecten Prullenbakken.

1.4 Leeswijzer
In hoofdstuk 2 wordt de huidige situatie met betrekking tot de prullenbakken weergegeven. Input vanuit de werksessie en de plaatsingscriteria staan beschreven in hoofdstuk 3. In hoofdstuk 4 worden aanbevelingen gedaan.

Instantie Oranjewoud
Auteur A. Bouma
Soort instantie Adviesbureau
Datum 2 mei 2013
Publicatienr. revisie 3: EINDRAPPORT MET AANVULLINGEN
ISBN
Trefwoorden Afvalbak, Beheer, Beleid, Kosten, Uitvoering

Terug naar bibliotheek