Recreatieve fietsroutenetwerken Welke kant op?
2011
De afgelopen jaren is voor de recreatieve fietser in Nederland in een hoog tempo een groot aantal regionale fietsnetwerken met knooppuntbewegwijzering ontwik- keld. Inmiddels is sprake van een bijna landsdekkend aanbod van deze ‘knooppuntnetwerken’. De onder regie van provincies en/of gemeentelijke samenwerkingsverbanden gerealiseerde netwerken voorzien in een grote behoefte. Een kwart van de Nederlandse bevolking maakt er al gebruik van – met name voor dagtochten. De netwerken nemen in belangrijke mate de rol over van bewegwijzerde rondritten.
De uitvoering van de ruim 40(!) regionale netwerken is in hoofdlijnen gelijk. Deze uniformiteit is door de Stichting Landelijk Fietsplatform vanuit haar rol als onafhankelijk landelijk coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen nadrukkelijk bepleit. Het in 2006 uitgebrachte adviesrapport heeft in dit verband zijn dienst bewezen. De stelling van het Fietsplatform in dit rapport en in het vele advieswerk op locatie luidde: “als je het doet, doe het dan goed – in het belang van de fietser”. Het Fietsplatform heeft zich hiermee de afgelopen jaren opgeworpen als “systeembeheerder” voor de recreatieve fietsroutestructuur in Nederland.
De knooppuntnetwerken sluiten aan op het landelijke netwerk van LF-routes (landelijke fietsroutes). De twee soorten netwerken zijn complementair; ze vullen elkaar aan, ook qua doelgroep. Het LF-net is met name bedoeld voor lange-afstand fietsers zoals fietsvakanties. Ook het landelijke netwerk is, onder regie van het Fiets- platform, in grote lijnen voltooid - de focus ligt nu op verdere kwaliteitsverbetering van de bewegwijzerde routes, op beheer (kwaliteitsbewaking) en promotie.
De beide soorten netwerken bieden de fietser een aantrekkelijke en uitgebreide selectie uit het aanbod van paden en wegen in ons land; ruim 30.000 kilometer route, waarvan 4.500 km LF-net. Op basis van deze recreatieve fietsroutestructuur kan de fietser eenvoudig zelf een route naar keuze samenstellen maar worden ook vele thematische routes aangeboden. Dit varieert van korte rondjes in de buurt tot meerdaagse vakantietochten zoals bijvoorbeeld de Ronde van Nederland via LF-routes.
De routenetwerken – het LF-net en de regionale knooppuntnetwerken – vormen een prachtige basis voor de verdere promotie van het recreatieve fietsen in Nederland. Het streven is het succes van deze netwerken vast te houden en zo mogelijk verder uit te bouwen. Daarvoor is het zaak om samen met alle betrokkenen de komende jaren de kwaliteit te bewaken en daarvoor goede afspraken te maken. Maar ook om de kwaliteit te verbeteren – iets wat op verschillende plekken zeker nodig is. In deze publicatie, die betrekking heeft op beide soorten netwerken, doet het Fietsplatform hiervoor aanbevelingen, alsmede voor de verdere productontwikkeling en promotie.