Regiegemeente Wijk bij Duurstede - vorm en uitgangspunten
19 december 2013
In 2012 zijn we een koers ingeslagen waarbij we ons ontwikkelen tot een regiegemeente. In de volgende paragraaf gaan we nader in op de aanleiding en noodzaak hiertoe. Maar we willen de lezer van dit stuk op deze plek al meegeven dat vooral en bovenal voorop staat dat onze inspanningen en besluiten gericht zijn op het behouden van onze zelfstandigheid. Wij zijn trots op Wijk bij Duurstede, op onze identiteit en ons niveau van voorzieningen. Dit willen we niet uit handen geven. En juist daarom willen we in bestuurskracht toenemen en ons kunnen focussen op onze kerntaak. Het middel ‘regiegemeente’ helpt ons hierbij.
In deze ontwikkeling naar een regiegemeente blijft de structuur van de gemeentelijke organisatie zoals wij die nu kennen, namelijk raad, college en ambtelijke organisatie, overeind. Maar binnen de ambtelijke organisatie wordt momenteel gewerkt aan het doorvoeren van een fundamentele organisatiewijziging. Onderdeel van deze wijziging is het per januari 2015 splitsen van de organisatie in een regieorganisatie en een uitvoeringsorganisatie.
In het kort: de regieorganisatie is het deel van de ambtelijke organisatie die het bestuur ondersteunt bij het uitvoeren van haar kerntaak: het besturen van de gemeente.
De uitvoeringsorganisatie is het deel van de organisatie die verantwoordelijk is voor een efficiënte en effectieve uitvoering van overige taken op meer of minder afstand. Het wijzigen van de structuur van de ambtelijke organisatie gaat in samenhang met wijzigingen in de organisatiecultuur, werkwijze en bedrijfsvoering.
Deze wijziging van de ambtelijke organisatie is een noodzakelijke stap om een succesvolle regiegemeente te kunnen worden. Echter, en dit is al vaker uitgesproken, het is niet de enige noodzakelijke stap, want deze wijziging is redelijk loos zonder een wijziging van het samenspel raad-college-ambtelijke organisatie in het licht van regie en een sterke samenleving.
In dit stuk gaan we in op:
- de aanleiding en noodzaak ontwikkeling tot regiegemeente;
- het kenmerkende aan de (Wijkse) regiegemeente;
- de uitgangspunten en de vorm van de ambtelijke organisatie als onderdeel van de regiegemeente;
- wat dit betekent voor het gemeentelijk samenspel en de rol van raad en college;
- de inrichting van het programma 'Duurzaam gezonde organisatie' waarbinnen de organisatiewijziging van de ambtelijke organisatie wordt gerealiseerd.