Samen regisseren wij onze toekomst
20 augustus 2011
In de toekomst, binnen nu en twee jaar (onze deadline is 1 januari 2014)
verandert de rol van de gemeente en de relatie met de inwoners ingrijpend. De samenleving van Waalre zal in de toekomst anders functioneren dan nu, en datzelfde geldt voor de gemeentelijke organisatie. Wil de gemeente in de toekomst zelfstandig blijven voortbestaan dan zal er een drastische wijziging moeten plaatsvinden binnen de gemeentelijke organisatie. Dat urgentiebesef leeft intussen bij velen. Waalre zal transformeren6 naar een Regiegemeente. En iedereen: gemeenteraad, college van B&W, MT en medewerkers, werkt hieraan mee. Samen geven we invulling aan de Regiegemeente. Samen regisseren we onze toekomst!
Gelukkig beginnen we niet helemaal op nul. Toen duidelijk werd dat Waalre - om haar doelstellingen te behalen - niet op de oude voet kon doorgaan, zijn we gezamenlijk de weg naar een andere organisatiemodel al ingeslagen. Dit naar aanleiding van de discussie rondom de A2-samenwerking. Er is intussen veel gebeurd. Denk daarbij aan Waalre in Balans, de visie op Waalre (visie 2020) die we begin dit jaar geactualiseerd hebben, Ruimte voor Rendement, de kerntakendiscussie en vaststelling ‘Kerntaken in Kaart’. Het belang dat gehecht wordt aan het ontwikkelen van een High Trust Society, een onderwerp dat in het huidige collegeprogramma als strategisch thema wordt genoemd. En niet te vergeten de kadernota 2012 ‘Naar een toekomstbestendig Waalre’.
Iedereen is ervan overtuigd dat stilstaan geen optie is, en we zijn dus al op de goede weg. Het voorsorteren om uiteindelijk een Regiegemeente te worden, heeft intussen de eerste resultaten opgeleverd. De ICT wordt binnenkort uitbesteed, het onderzoek naar uitbesteding belastinginning loopt en beleidsteams passen hun werkwijze gaandeweg het proces aan. Maar er is nog een flinke inspanning nodig om de gewenste organisatievorm neer te zetten. Het is een proces waarvoor we twee jaar uittrekken en waarin we zeer zorgvuldig te werk gaan.
Een regierol nemen als gemeente betekent dat je weet wat je wilt: de gemeente heeft een duidelijke missie, visie en doelen voor haar toekomst. De gemeente kent en doorziet volledig het krachtenveld waarin zij opereert. Als regisseur faciliteert de gemeente zaken die door anderen (inwoners, organisaties, marktpartijen) uitgevoerd worden. Een Regiegemeente zoekt actief samenwerking met alle partijen die voor haar belangrijk zijn, verbindt deze partijen en bouwt daarvoor een netwerk op. Zowel het bestuur als de medewerkers van een Regiegemeente kijken van buiten naar binnen: zij verplaatsen zich in de klant en passen het besluitvormingsproces en de gemeentelijke organisatie aan, aan de wensen van de klant.