Sectorrapportage Asbest 2013
2013
Voor u ligt de sectorrapportage Asbest van de Inspectie SZW. Het betreft de verslaglegging van de activiteiten die de inspectie heeft verricht gedurende de eerste periode van de Meerjarenaanpak Asbest 2012 - 2015.
Asbest is een gevaarlijke stof. De blootstelling aan asbestvezels kan levensbedreigend zijn. Nog steeds sterven er jaarlijks tussen de 900 - 1300 mensen aan de gevolgen van blootstelling in het verleden.
Asbesthoudende toepassingen zijn nog overal in ons land te vinden. Vooral in gebouwen van vóór 1994, het jaar waarin een totaalverbod op import, productie en gebruik van asbest in ons land van toepassing werd. Asbest wordt op dit moment nog steeds verwijderd, veelal door gecertificeerde bedrijven. Over die bedrijven en over de vraag of - en in hoeverre - dat op een arboveilige wijze gebeurt gaat deze sectorrapportage.
De rapportage gaat echter over meer. Ook over klusbedrijven, aannemers en anderen die asbest op een illegale - malafide - wijze verwijderen. In strijd met de zeer strikte regels die gelden voor asbestverwijdering. Deze bedrijven vormen een risico voor ons allemaal: ze ondermijnen het legale stelsel met bonafide bedrijven die zich aan de regels willen houden èn - belangrijker - het zijn beunhazen die gezondheidsrisico’s creëren voor bewoners en omwonenden en anderen die door hun optreden blootgesteld kunnen worden aan asbestvezels.
Het is dus goed nieuws dat er sprake is van een forse stijging van het aantal bij de Inspectie SZW gemelde asbestsaneringen over de afgelopen jaren. Een indicatie dat saneringen steeds vaker via het gecertificeerde stelsel lopen in plaats van zich onzichtbaar af te spelen in het malafide circuit.
Tot slot gaat deze rapportage over werknemers in sectoren waar de kans op blootstelling aan asbestvezels nog reëel is omdat ze bijvoorbeeld werkzaam zijn in de installatiebranche of de scheepsonderhoud- en reparatiesector. Deze werknemers weten soms niet aan welke risico’s zij kunnen worden blootgesteld.
Het intensieve optreden van de Inspectie SZW in de gecertificeerde asbestsector is niet vanzelfsprekend. In deze sector werken deskundige werknemers die beschikken over persoonscertificaten en dus heel goed op de hoogte zouden moeten zijn van de risico’s die zij lopen. Zij werken voor bedrijven die ook gecertificeerd zijn en dus van de hoed en de rand moeten weten. En tot slot wordt in dit stelsel toezicht gehouden door certificerende en keurende instellingen (cki’s). Al met al dus een sector waar de inspectie zich slechts zo nu en dan zou moeten laten zien en ‘veilig werken’ een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Helaas is dat echter nu niet het geval.
Het gecertificeerde stelsel zal zich de komende jaren moeten bewijzen. De arbeidsveiligheid moet gewaarborgd zijn.