Shared Space Het concept en zijn toepassing
2011
De laatste 20 jaar worden in Noord-Nederland locaties volgens een onorthodox concept ingericht. Kenmerkend is dat het verblijfskarakter wordt benadrukt en veel traditionele verkeerskenmerken achterwege worden gelaten. Toen tussen 2004 en 2008 een Europees samenwerkingsproject werd uitgevoerd, kreeg het concept zijn naam: Shared Space. Het trok nationaal en internationaal grote belangstelling en leidde tot discussies tussen voor- en tegenstanders. In de vakwereld en bij veel overheden ontstond de behoefte aan feiten en praktijkervaringen. Eind 2009 heeft de Tweede Kamer de minister van Verkeer en Waterstaat bij motie gevraagd om Shared
Space Institute een onderzoek te laten uitvoeren naar de toepassing van het Shared Space–concept. Shared Space Institute heeft naar aanleiding daarvan de opdracht gekregen een inleiding te schrijven voor overheden, wegbeheerders en andere geïnteresseerde partijen, om duidelijkheid te brengen over wat Shared Space is, voor welke aspecten en in welke situatie het wel of niet werkt en hoe het concept kan worden gerealiseerd en onderhouden.
Dit boek is bedoeld voor allen die zich willen informeren over Shared Space en overwegen het concept in
de praktijk te brengen. U vindt hierin de kennis over Shared Space die tot op dit moment is verzameld. Er is getracht om zowel op de concrete toepassing en de effecten daarvan in te gaan als ook op de raakvlakken met maatschappelijke vraagstukken.
Er zijn veel vragen waar nog geen, of geen uitputtend antwoord op gegeven kan worden. De hier verzamelde informatie is dus een momentopname. Het onderzoek gaat door, en liefst met zoveel mogelijk partijen uit politiek en maatschappij.
Leeswijzer
In hoofdstuk 1 vindt u een gedetailleerde beschrijving van het concept en de belangrijkste uitgangspunten. Hierdoor wordt duidelijk wanneer we van Shared Space spreken en wanneer niet.
Hoofdstuk 2 beschrijft het functioneren in de praktijk. In welke situaties is Shared Space toegepast, wat zijn de effecten en wat vinden de gebruikers ervan?
In hoofdstuk 3 wordt aan de hand van een afwegingskader het Shared Space–proces vanaf de eerste politieke besluitvorming tot en met de periode van gebruik en beheer geschetst. Het is een stappenplan voor degenen die overwegen om met Shared Space aan de slag te gaan: is het iets voor ons en als ja: waar moeten we dan op letten? Een gedetailleerde checklist voor de evaluatie van Shared Space–processen is als bijlage toegevoegd.
Het laatste hoofdstuk ten slotte beschrijft welke onderzoeksvragen het meest relevant en urgent worden beschouwd.
Doorlopend door het hele boek zijn voorbeelden uit de praktijk ter illustratie van het betreffende hoofdstuk opgenomen.