Sluit de voedselkringloop!

2010

Auteur(s): Bessie Schadee, Job Suijker, Frans van der Steen
Instantie: Haags Milieucentrum Bekijk Download

In samenwerking met het initiatief Gezonde Gronden heeft het Haags Milieucentrum (HMC) in 2008 een Denktank rond duurzame regionale voedselvoorziening georganiseerd, waarin deskundigen uit het veld en belangrijke initiatiefnemers uit de regio zitting hadden. Het HMC heeft als doel Den Haag duurzamer te maken en regionale voedselvoorziening is voor het centrum een nieuw, steeds belangrijker onderwerp.
Het burgerinitiatief Gezonde Gronden is in september 2006 ontstaan, met als uitdrukkelijk aandachtsgebied het herstel van de gezondheid van de Nederlandse bodem en de regionalisering van onze voedselvoorziening om te komen tot een regionale groene economie.
Het initiatief richt zich op wat in dit rapport wordt genoemd de Zuidwest Randstad: het ge- bied ten Noorden van Leiden, Land van Wijk en Wouden, Midden Delfland, Pijnacker, het Westland en op de steden Den Haag en Leiden. Gezonde Gronden initieert nieuwe projecten die bijdragen aan een regionale duurzame economie op gezonde bodem, en spoort bestaande initiatieven op om die met elkaar te verbinden en op te schalen.
Regionalisering van de voedselproductie, -distributie en -consumptie gebaseerd op duurzame kringlooplandbouw van gezonde bodem is het alternatief dat de Denktank voor ogen heeft en dat op een aantal plaatsen in de wereld in praktijk wordt gebracht.
Het gaat in dit rapport om land- en tuinbouw zowel in de ‘ommelanden’ als in de stad zelf: stadslandbouw. Ook de (landelijke) overheid, met name het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft zich voor duurzame voedselproductie en -consumptie uitgesproken (Nota Duurzaam Voedsel 2009). Versterking van de regionalisering is geen thema in de nota, maar men wil wel de relatie stad-platteland versterken en de consument aanzetten tot een gezondere en duurzamere voeding.
Burgers krijgen steeds meer belangstelling voor het verbouwen van voedsel in hun directe leefomgeving. Dit biedt hun handelingsperspectieven in een tijd waarin steeds meer geklaagd wordt over gebrek aan invloed op de samenleving.
De commercie speelt in op deze trend. Vele tuintijdschriften hebben aandacht voor het kweken van groenten in de stadstuin.
Het is duidelijk dat er een veranderingsproces aan de gang is vanuit de burgers en organisaties zoals Gezonde Gronden. Veel hangt af van de politieke keuzes die de komende drie jaar worden gemaakt. De vraag is in hoeverre overheden, de politiek, bedrijven, boeren, tuinders en burgers gezamenlijk handen en voeten gaan geven aan een duurzame samenleving. En daarmee ook de stap maken naar op een bewuste manier met voedsel omgaan.
De Denktank heeft onder andere geïnventariseerd wat er al is in de Zuidwest Randstad en welke mogelijkheden er zijn. Tevens heeft zij meegekeken en geadviseerd over de projecten die Gezonde Gronden heeft geïnitieerd en begeleid. De Denktank kreeg onder meer als doelstelling mee het stimuleren van duurzame productie en consumptie van regionaal voedsel van gezonde bodem.

Dit rapport is geschreven onder verantwoordelijkheid van het Haags Milieucentrum en Ge- zonde Gronden, waarbij onder meer gebruik is gemaakt van de expertise en visies van de leden van de Denktank (zie bijlage1). Zonder hun enthousiasme en inbreng was Gezonde Gronden niet in zo korte tijd tot bloei gekomen. Wij zijn hen zeer dankbaar voor hun bijdragen.

Aan dit rapport is een DVD toegevoegd die is samengesteld uit video- en fotomateriaal van de eerste drie jaren (september 2006-2009) van het burgerinitiatief Gezonde Gronden.

drs. C.W.E. (Bessie) Schadee (Gezonde Gronden) ir. J. (Job) Suijker (Haags Milieucentrum)

Instantie Haags Milieucentrum
Auteur Bessie Schadee, Job Suijker, Frans van der Steen
Soort instantie Stichting
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Bodem, Bodembeheer, Duurzaam(heid), Gezondheid, Stadslandbouw, Voedselveiligheid

Terug naar bibliotheek