Social return in de grond-, weg- en waterbouwsector regio Oost
23 september 2013
Als opdrachtnemende partijen krijgen wij steeds vaker te maken met social return bij opdrachten die wij uitvoeren voor verschillende overheden. Hoewel wij het idee achter social return, het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een goed streven vinden, zien we in de praktijk dat het uitvoeren van social return soms tot problemen leidt en niet altijd succesvol is. Met name in de sectoren waar opdrachten vaak kapitaalintensief zijn en vragen om gespecialiseerd personeel is het lastig om social return toe te passen volgens de algemeen geldende regels. De Grond-, Weg, en Waterbouw is een voorbeeld van zo’n sector. Ook binnen deze sector wordt steeds vaker social return toegepast in de aanbestedingen. Als opdrachtnemers proberen wij hier op een goede manier mee om te gaan. We merken echter wel dat dit de ene keer beter lukt dan de andere keer. Dit heeft onder andere te maken met verschillend social returnbeleid dat gevoerd wordt door overheden.
De problemen met succesvolle toepassing van social return en de verscheidenheid aan social returnbeleid waren voor ons reden om een aanzet te geven tot een onderzoek, dat een overzicht biedt van de huidige toepassingen van social return door overheden in de regio Oost binnen de GWW-sector. Hierbij hopen wij ook dat duidelijk wordt wanneer beleid wel leidt tot succes en wanneer dit faalt.
Dit onderzoek is geïnitieerd en gesubsidieerd door BTO. SPG InfraVak heeft in een vroeg stadium meegewerkt aan de ideevorming rond het onderzoek. Avante Consultancy is gevraagd dit onderzoek op te zetten en uit te voeren. De Universiteit Twente heeft hierbij ondersteuning verleend.
Wij willen dit onderzoek graag aanbieden aan alle mensen die hun medewerking hebben verleend aan de enquêtes, aan de colleges van B&W, aan opdrachtnemers in met name de GWW-sector en aan alle andere geïnteresseerden. Wij danken alle mensen die dit onderzoek mogelijk gemaakt hebben en we hopen dat de resultaten van dit onderzoek zullen leiden tot een discussie over de toepassing van social return in het algemeen, maar ook zeker binnen de GWW-sector. Wij staan als opdrachtnemers positief tegenover het toepassen van social return en hopen samen met overheden te komen tot werkbare oplossingen. Wij zullen dan ook vanuit Bouwend Nederland regio Oost actief bijdragen aan de ontwikkeling van werkbare oplossingen voor de toepassing van social return binnen onze sector.