Stadslandbouw in Almere

2015

Auteur(s): Ing. A.J.G Dekking
Instantie: Wageningen UR Bekijk Download

Stadslandbouw is een thema dat steeds nadrukkelijker lokaal en regionaal op de agenda staat. Stads- landbouw is een containerbegrip dat veel verschijningsvormen kent en velen doelen dient.
Almere is een jonge stad die niet organisch gegroeid is, maar waarbij tijdens het ontwerp ruimte is bestemd voor een groen-blauw casco. Naast het ontwerp van de stad draagt ook het beleid bij aan een gunstig klimaat voor stadslandbouw. Hierbij gaat het om belangrijke gebiedsontwikkelingen, conceptuele en beleidsmatige notities. Dit zijn de Rijksstruktuurvisie Regio Almere-Amsterdam-Markermeer, Nieuwe natuur in Flevoland, De Almere Principles, de nota Kleur aan Groen, het coalitieakkoord Almere 2014-2018, de Agenda Stadslandbouw, Almere Oosterwold en de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere zal worden georganiseerd.
Desondanks ontbreekt het aan een overzicht van stadslandbouwinitiatieven in Almere. In dit rapport wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken met betrekking tot stadslandbouw op 1 januari 2015. Dit overzicht is samengesteld door de auteur van deze rapportage; Arjan Dekking. Dit overzicht is gemaakt op basis van persoonlijke observaties, het verzamelen van krantenartikelen en door actief te zijn in het stadslandbouwnetwerk.
Op 1 januari 2015 zijn er volgens deze inventarisatie in Almere 125 initiatieven op het gebied van stadslandbouw. Vooral na 2010 is de toename spectaculair. Hierbij gaat het vooral om kleinschalige initiatieven in de bestaande stad en in veel mindere mate om initiatieven op meso- of macroniveau. De meeste initiatieven zijn niet commercieel, toch zijn er bijna 40 commerciële initiatieven.
Stadslandbouw dient meerdere functies. In Almere zijn vooral recreatie, voedselproductie, beheer van de openbare ruimte, sociale cohesie en educatie van belang. Van 28 initiatieven wordt een korte beschrijving gegeven. Beschreven worden contactgegevens en locatie, de functies die het initiatief vervult, een korte omschrijving en een impressie in beeld (foto’s, Google Maps, Website). Hieraan is actief meegewerkt door de initiatieven.
Naast de daadwerkelijke initiatieven zijn er vijf ondersteunende netwerken actief in Almere. Dit zijn het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere (OSA), de Kenniskring Buurtmoestuinen, Mooi Zo Goed Zo van stichting de Schoor, de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en Groen Dichterbij. Ook organisaties als Stad en Natuur, Vereniging Buitenstad, Stadsboerderij Almere en de Urban Greeners ondersteunen diverse initiatieven.
Deze rapportage is een eerste aanzet. Vervolgonderzoek bij de initiatieven naar sociale en economische impact zal het inzicht in de impact van stadslandbouw vergroten. Het versterken van de samenhang tussen beleid, de initiatieven en de ondersteunende netwerken is noodzakelijk om de volledige potentie van stadslandbouw te benutten.

Instantie Wageningen UR
Auteur Ing. A.J.G Dekking
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 2015
Publicatienr. PPO Publicatienr. 629
ISBN
Trefwoorden Evaluatie, Stadslandbouw

Terug naar bibliotheek