Stadslandbouw: Een verkenning van groen en boer zijn in en om de stad
2012
Deze notitie bevat de uitkomsten van een korte verken- ning naar de betekenis van groen en boer zijn in en om de stad. Deze verkenning is uitgevoerd in het kader van een Helpdeskvraag binnen het BO-11-014 programma (Maatschappelijke Potenties van Groen) naar aanleiding van een vraag vanuit de Eerste Kamer, van lid Tiesinga (CDA) aan toenmalig staatssecretaris Bleker. Deze vraag luidde als volgt: “De natuur in de stad is een onderge- schoven kindje. Wij doelen dan niet op de parken en plantsoenen, maar op natuurontwikkelingsmogelijkhe- den op bijvoorbeeld muren, daken, terrassen et cetera. Het harde deel van de stad kent vele natuurkansen. Zo ook staat urban agriculture internationaal sterk in de belangstelling. Voor het stedelijk groen moet veel meer aandacht zijn. Wil de staatssecretaris zich daar sterk voor maken?” (Handelingen I 2010-2011, nr. 21, item 6, blz. 52).
De staatssecretaris heeft daarop geantwoord dat hij “de gedachte van groen en boer zijn in en om de stad nog eens nader wil verkennen”. Met de opdrachtgever (Ministerie van Economische Zaken) is vervolgens over- eengekomen dat deze verkenning zal worden uitgevoerd middels een zogenaamde Helpdeskvraag. Het gaat daarbij om een korte verkenning, waarbij in ieder geval aandacht zal worden besteed aan:
• Verschillende typen ‘stadslandbouw’ die in de praktijk voorkomen (commercieel / niet commerci- eel; voedselproductie vs. andere groene diensten; schaalgrootte; bestaand – beginnend etc.)
• De (potentiële) meerwaarde van de verschillende typen initiatieven
• De kansen en valkuilen voor de ontwikkeling van verschillende typen stadslandbouw en de daaruit voortvloeiende beleidsimplicaties
• Verschillende claims over stadslandbouw en de (onderzoeks-)vragen die deze oproepen
Deze verkenning behandelt achtereenvolgens: de defini- tie van stadslandbouw, de functies van stadslandbouw, de beleidsthema’s waarop stadslandbouw aansluit en dertien factsheets met elk een ander voorbeeld van stadslandbouw. Het gaat vervolgens in op de betekenis van stadslandbouw en de vragen die nog open staan. De verkenning sluit af met aanknopingspunten en uitdagin- gen voor het beleid.