Stadslandbouw overzicht wet- en regelgeving

2014

Auteur(s): Helmer Wieringa, Maria van Boxtel, Taco Ijzerman
Instantie: Land & Co Bekijk Download

Wat is stadslandbouw
Het woord stadslandbouw gebruikte het Ministerie van Landbouw al in 1995: in nota’s over ‘stadslandschappen’. Stadslandbouw is daarin een woord voor alle landbouw die iets met de stad ‘doet’: extra werk, streekproduct, waterzuivering, afvalcompostering, visuele buffers. Een mooie brede ingang.
Urban farming wordt buiten Europa veel gebruikt in de stedenbouw. Want je bouwt steden daar waar schoon water, veiligheid én voedsel is. Zo is het al eeuwen. Bij de nieuwe hoofdstad van Tanzania, Dodoma, bijvoorbeeld werd voedselzekerheid met urban farming een onderdeel van de stadsplanning.
Vandaag wordt stadslandbouw in NL vaak gebruikt voor landbouw in de stad. Binnen de bebouwde kom. Op lege plekken, op daken, aan gevels, in parken. Meestal kleinschalig.
Als meer grootschalige of technische opzet komt stadslandbouw terug in ideeën van gestapelde teelten in gebouwen, al vroeg gestart met ideeën van ‘varkensflats’, glastuinbouw op nieuwe woonwijken (Fruitful City, Kuiper Compagnons, 1990) of de gestapelde landschappen in het ‘Holland- gebouw’ op Expo 2000 (van MVRDV). Op dit moment gaat het vooral om leegstaande gebouwen.
Belangrijk kenmerk van die nieuwe stadslandbouw in NL is dat burgers en andere ondernemers aan de slag gaan met voedselproductie. Niet voor hen zelf, zoals in de moestuin. Maar voor de buurt. Om deze ‘nieuwe’ boeren gaat het hier. Hun passie ligt in goed voedsel. Zij weten dat voedsel de sociale compost is voor de samenleving. Omgekeerd: daar kunnen boeren weer van leren. Maar daar gaat deze niet over.

Waarover gaat deze tekst?
Deze tekst wil een overzicht geven van het ‘saaie’ onderwerp van wet- en regelgeving die kunnen spelen bij stadslandbouw.
Als samenleving maken we afspraken. Details van regels leiden te vaak af van de ‘hoofdregel’ van de wet. Wij presenteren hier de hoofdregels opdat zij leidend zijn voor details en sociale beweging.
Elke stadstuin maakt afspraken of heeft spelregels. We kunnen als samenleving dus niet zonder, zowel in de wijk als binnen de EU.

Deze tekst is een onafhankelijk initiatief van Land & Co, adviseurs voor het platteland. Helmer Wieringa Maria van Boxtel Taco Ijzerman

www.landco.nl
Vragen en antwoorden over regelgeving worden verzameld op www.landregels.nl

Instantie Land & Co
Auteur Helmer Wieringa, Maria van Boxtel, Taco Ijzerman
Soort instantie Adviesbureau
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Stadslandbouw, Wet(geving)

Terug naar bibliotheek