Statusdocument bio-energie 2012

2013

Auteur(s): Agentschap NL
Instantie: Agentschap NL Bekijk Download

Het statusdocument bio-energie 2012 geeft de huidige status weer van bio-energie in Nederland, inclusief trends en verwachtingen voor de toekomst. Het doel van dit document is inzicht verstrekken in de ontwikkelingen van bio-energie, voor overheden en marktpartijen.

Doelstellingen en realisatie
De Europese Richtlijn voor hernieuwbare energie (2009/28/EG) geeft een doelstelling voor het aandeel hernieuwbare bronnen in Nederland, in 2020: 14% van het nationale bruto finaal eindgebruik. Het kabinet Rutte II heeft de nationale doelstelling verhoogd naar 16% in 2020. Hiervoor is naar verwachting ruim 340 PJ aan hernieuwbare energie nodig. Daarbij moet in 2020 minimaal 10% van het verbruik van benzine, diesel en elektriciteit voor vervoer afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Naar schatting is in 2012 ongeveer 97 PJ aan hernieuwbare energie geproduceerd, een aandeel van 4,5%.
Het kabinet stimuleert de opwekking van hernieuwbare elektriciteit, warmte en groen gas middels de SDE-subsidie. Het SDE-budget is verhoogd van € 1,7 miljard in 2012 naar € 3 miljard in 2013, waardoor de groei van hernieuwbare energie naar verwachting zal versnellen. In vervoer wordt de inzet van hernieuwbare energie gerealiseerd via een verplichting aan brandstofleveranciers. In 2011 bedroeg het verplichte aandeel hernieuwbare energie in vervoer 4,25%, dit aandeel neemt de komende jaren verder toe.

Van biomassa naar bio-energie
Ongeveer driekwart van de geproduceerde hernieuwbare energie in 2012 is afkomstig van biomassa. De overige hernieuwbare energie komt bijvoorbeeld uit waterkracht, wind- en zonne-energie. Hernieuwbare energie uit biomassa is voor een groot deel afkomstig van afval- verbrandingsinstallaties (AVI’s), bij- en meestook in energiecentrales, gebruik van houtkachels en het gebruik van biobrandstoffen in de transportsector.

Instantie Agentschap NL
Auteur Agentschap NL
Soort instantie Agentschap
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Biobased, Biomassa, Duurzaam(heid), Energie, Transitie

Terug naar bibliotheek