Structuurvisie Nijmegen

2013

Auteur(s): Gemeente Nijmegen
Instantie: Gemeente Nijmegen Bekijk Download

Aanleiding
De Structuurvisie voor Nijmegen die in juni 2010 is vastgesteld door de gemeenteraad was de resultante van de collegeperiode 2006-2010. Inmiddels zijn we toe aan een nieuwe structuurvisie. Dat heeft verschillende redenen. Er is de afgelopen periode veel nieuw beleid vastgesteld, dat vraagt om verwerking in een structuurvisie. Daarnaast is de maatschappelijke context ingrijpend gewijzigd. Nederland bevindt zich in een overgangsperiode. Waar we vandaan komen is goed te beschrijven, maar waar we naartoe gaan is minder duidelijk. De economische crisis, de stagnatie op de woningmarkt en de klimaatopgaven dwingen ons om op een andere manier naar de ruimte- lijke ontwikkeling van de stad te kijken. Niet voor niets kiezen we in deze structuurvisie voor duurzame stedelijke ontwikkeling als leidend principe.
Een andere trend is de toenemende urbanisatie. Want ook al is het crisis, de bevolking en de woningbehoefte in Nijmegen blijft de komende periode groeien. Dit geldt echter niet voor alle wijken en stadsdelen. In sommige wijken hebben we te maken met krimp en vergrijzing. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het gewenste type woningen en het voorzieningenniveau in een wijk. Tegelijkertijd stellen economische trends als de groei van de kennisgerelateerde bedrijvigheid in Nijmegen en de opkomst van Het Nieuwe Werken andere eisen aan de werklocaties in de stad. De bereikbaarheid van Nijmegen is tenslotte, ook na de aanleg van de tweede Stadsbrug en het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), een blijvend aandachtspunt.
De structuurvisie Nijmegen 2013 bevat de hoofdlijnen van de voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen in de stad en geeft de keuzes weer die de gemeente Nijmegen maakt in het ruimtelijk beleid. Met de Structuurvisie wordt invulling gegeven aan de ruimtelijke ambities, die zijn vertaald in een uitvoeringsprogramma. De Structuurvisie kent een planhorizon van 10 jaar. De structuurvisie is een juridisch verplicht ruimtelijk instrument (Wet ruimtelijke ordening) en dient als basis voor het opstellen van ruimtelijke (bestemmings-) plannen. Maar het is ook een kompas, een inspiratiebron en ontwikkelingskader voor investeringen in wonen, infrastructuur en voorzieningen door gemeente en andere overheden, bedrijven, organisaties en inwoners.

Inleiding
De ingezette ruimtelijke koers uit het verleden (uit de Structuurvisie 2010 en de voorgaande Kan-senboeken) is gebruikt als uitgangspunt voor deze structuurvisie. We zetten de koers voort, maar leggen met deze Structuurvisie
ook nieuwe accenten in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. We streven naar een stad die ‘van alle tijden is’. Een stad die aantrekkelijk is om te wonen, te werken, te recreëren, te bezoeken en zich te vestigen, nu en in de toekomst. Daarbij streven we in het bijzonder naar een evenwichtige ruimtelijke structuur en een krachtige stedelijke identiteit, met name in het centrum, rondom de Waal en knopen. We kiezen daarbij voor het basisprincipe ‘duurzame stedelijke ontwikkeling’. In hoofdstuk 3 leest u wat wij hieronder verstaan. Dit basisprincipe komt terug in de drie integrale ruimtelijke pijlers van de structuurvisie.

Instantie Gemeente Nijmegen
Auteur Gemeente Nijmegen
Soort instantie Gemeente
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Gebiedsontwikkeling, Gemeente, Ruimtelijke inrichting, Ruimtelijke ordening, Structuurvisie

Terug naar bibliotheek