Structuurvisie Windenergie op land

31 maart 2014

Auteur(s): Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ministerie van Economische Zaken
Instantie: Ministerie van Infrastructuur en Milieu Bekijk Download

De Structuurvisie Windenergie op land is een uitwerking van de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte1. In deze uitwerking presenteert het kabinet een ruimtelijk plan voor de doorgroei van windenergie op het grondgebied van Nederland (land en grote wateren, uitgezonderd de Noordzee). Doelstelling voor dit plan is, om zodanige voorwaarden te scheppen dat in 2020 een opwekkingsvermogen van ten minste 6000 megawatt (MW) aan windturbines operationeel is. In deze structuurvisie geeft het kabinet aan op welke manier dit mogelijk is, en wie verantwoordelijk is voor het aanwijzen van de ruimte voor deze windturbi- nes. Hiervoor worden drie soorten beleid gepresenteerd.
Allereerst geeft het kabinet zijn visie op de principes volgens welke ruimte voor windenergie moet worden gevonden. Dit zijn de principes: bundeling in gebieden die geschikt zijn voor plaatsing van grote turbines, en bij het ruimtelijk ontwerp van windturbineprojecten aansluiten bij de hoofdkenmerken van het landschap. Vervolgens wijst het kabinet concrete gebieden aan die geschikt zijn voor grootschalige windturbineparken. In deze gebieden zal een belangrijk deel van de 6000 MW moeten worden gerealiseerd. Het kabinet zal initiatieven voor windturbineparken met een omvang van ten minste 100 MW toetsen aan deze gebieden. Om de doelstelling van 6000 MW te halen is het noodzakelijk dat ook buiten deze gebieden ruimte wordt geboden voor kleinere windturbineparken. Provincies kunnen daarvoor locaties aanwijzen of hebben dit reeds gedaan. In het derde beleidsonderdeel beschrijft het kabinet de taakverdeling tussen Rijk en provincies bij het ruimtelijk mogelijk maken van windenergie, en de prestatieafspraken die daarover met het IPO zijn gemaakt. Deze afspraken maken het mogelijk dat het doel van ten minste 6000 MW tijdig wordt bereikt. In een afzonderlijk hoofdstuk worden beleidsonderwerpen besproken die van groot belang zijn voor het slagen van de doelen voor windenergie, zoals de Stimuleringsregeling duurzame energieprojecten plus (SDE+) en het landelijke elektriciteitsnet. Op die manier biedt de Structuurvisie Windenergie op land duidelijkheid voor medeoverheden, burgers en marktpartijen over de doorgroei van windenergie op land en in zoete wateren. Het ontwerp van deze structuurvisie2 is in juni 2013 met de Tweede Kamer besproken.
Dit betreft de door het kabinet vastgestelde structuurvisie. Bij dit besluit is rekening gehouden met het overleg met de Tweede Kamer, met de ontvangen zienswijzen en met ontwikkelingen sinds juni 2013. Het kabinet biedt de vastgestelde structuurvisie met het aangevulde plan-milieueffectrapport en de Nota van antwoord op de zienswijzen opnieuw aan aan de Tweede Kamer.

Instantie Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Auteur Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ministerie van Economische Zaken
Soort instantie Ministerie
Datum 31 maart 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Duurzaam(heid), Energie, Overheid, Structuurvisie, Windenergie, Windmolen

Terug naar bibliotheek