Synergie RWZI en mestverwerking

2011

Auteur(s): Iemke Bisschops (LeAF), Maikel Timmerman (WLR), Jan Weijma (LeAF), Miriam van Eekert (LeAF), Fridtjof de Buisonjé (WLR), Henri Spanjers (LeAF)
Instantie: Stichting Toegepast onderzoek waterbeheer Bekijk Download

Achtergrond
Door regionale samenwerking tussen rwzi’s en de varkenshouderijsector kan een win-win- situatie ontstaan voor beide partijen. Bijvoorbeeld door in perioden van “overcapaciteit” mest(fracties) te verwerken op de rwzi, waardoor mogelijk doelmatiger gebruik kan worden gemaakt van de rwzi-infrastructuur en de kosten over een groter aanbod kunnen worden ver- deeld. De veehouderij krijgt er een regionaal afzetkanaal bij voor de afzet van producten uit mestverwerking, waardoor de kosten voor mestafzet zouden kunnen dalen voor veehouders. Daarnaast zou synergie tussen de twee sectoren ook kunnen leiden tot een effectievere behan- deling van stikstof en fosfor en mogelijk kunnen leiden tot een economisch rendabele terug- winning van stikstof (N) en fosfor (P). Ook kan door mestvergisting energie worden geprodu- ceerd om rwzi’s energieneutraler te maken.

Doel
Het doel van deze studie is enerzijds de varkenshouderijsector en de waterschappen te informe- ren over elkaars werkgebied, en anderzijds te verkennen hoe mest(fracties) op rendabele wijze op rwzi’s verwerkt kunnen worden, met als doel een win-win situatie voor beide sectoren.
Bij de beoordeling van de synergieconcepten is gekeken naar de technologische mogelijkhe- den op de rwzi om mest(fracties) te kunnen verwerken, de beschikbaarheid van (mest)fracties in de omgeving, ruimtebeslag van mestvergisting, en jaarlijkse kosten en opbrengsten. De verwerkingsmogelijkheden op de rwzi zijn beoordeeld door het evalueren van de influentsa- menstelling (BZV/N verhouding), het voldoen aan de effluentkwaliteit en de ontwerpcapaci- teit van de rwzi. Andere zaken zoals de beschikbaarheid van personeel, het functioneren van specifieke procesonderdelen, technologische haalbaarheid, logistieke vragen en organisatori- sche en juridische aspecten vielen buiten het bereik van deze studie.

Synergieopties
In de eerste fase van de studie is onder diverse waterschappen geïnventariseerd welke wen- sen en knelpunten er zijn betreffende de aanvoer en belasting van de rwzi’s, en ook welke ideeën er spelen rond het verwerken van mest(fracties). Daarnaast is geïnventariseerd welke mest(fracties) geproduceerd worden door de varkenshouderij/mestverwerkers en hoe deze zich verhouden tot de samenstelling van rioolwater.
Uit deze inventarisatie kwamen de volgende synergieopties naar voren:

1 Inbreng van ruwe mest op de voorbezinking voor afscheiding van bezinkbare delen, waarna
het waterige deel op de waterlijn wordt verwerkt samen met rioolwater.
2 Inbreng van waterige mestfracties direct in de waterlijn.
3 Behandeling van waterige mestfracties met een hoog stikstofgehalte samen met het rejec-tiewater van de slibgisting voor een optimale nutriëntenterugwinning of aparte stikstofver- wijdering. De overgebleven waterige fractie met een verlaagd nutriëntengehalte ondergaat daarna behandeling in de waterlijn.
4 Apart vergisten van ruwe mest en slib waarbij het geproduceerde biogas wordt ingevoerd op één biogaslijn. De opgewekte energie wordt benut door de rwzi.
5 Gezamenlijke vergisting van ruwe mest en slib.

Instantie Stichting Toegepast onderzoek waterbeheer
Auteur Iemke Bisschops (LeAF), Maikel Timmerman (WLR), Jan Weijma (LeAF), Miriam van Eekert (LeAF), Fridtjof de Buisonjé (WLR), Henri Spanjers (LeAF)
Soort instantie Stichting
Datum 2011
Publicatienr. STOWA 2011-10
ISBN ISBN 978.90.5773.511.0
Trefwoorden Bio-energie, Duurzaam(heid), Energie, Mest, Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI)

Terug naar bibliotheek