TEEB voor het Nederlandse bedrijfsleven

2012

Auteur(s): KPMG
Instantie: KPMG Bekijk Download

Veel bedrijven zijn afhankelijk van ecosystemen. Het verlies van biodiversiteit en ecosystemen is een van de grootste bedrijfsrisico’s (World Economic Forum, 2010).
De studie ‘TEEB voor het Nederlandse bedrijfsleven’ laat zien dat er naast bedrijfs­ risico’s ook kansen voor bedrijven zijn. Door te anticiperen op de toenemende druk op biodiversiteit kunnen zij zich van hun voortbestaan op langere termijn verzekeren, maar kan dit ook concurrentievoordeel bieden door de afhankelijkheid van ecosysteemdiensten te verminderen of door innovaties in gang te zetten.
Het gaat om productiediensten, zoals bijvoorbeeld vis, voedselgewassen, schoon water en medicinale planten. Maar ook om regulerende diensten, zoals de zuivering van verontreinigd water door wetlands, en culturele diensten, zoals mogelijkheden voor recreatie en toerisme.
De economische waarde van biodiversiteit is in 2007 op de internationale politieke agenda gekomen door de publicatie van de eerste van een reeks internationale TEEB studies (The Economics of Ecosystems and Biodiversity).
Om zicht te krijgen op de economische waarden van biodiversiteit voor Nederland is een aantal deelonderzoeken gestart. Zodat iedereen kan zien dat investeren en verstandig omgaan met biodiversiteit loont. Zodat we natuur meenemen in de besluitvorming. En zodat we natuur benutten in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
De TEEB­studie voor het Nederlandse bedrijfsleven is een van de deelonderzoe­ ken van het project TEEB in Nederland, dat in opdracht van het Rijk is opgesteld. In Nederland worden zes TEEB­studies uitgevoerd. Naast het Nederlandse bedrijfsleven zijn dat studies over natuur en gezondheid, ruimtelijke afwegingen (TEEB fysiek), Nederlandse handelsketens, Caribisch Nederland en Stad (in opdracht van de gemeente Apeldoorn met ondersteuning van het ministerie van EL&I en het ministerie van I&M).

Instantie KPMG
Auteur KPMG
Soort instantie Adviesbureau
Datum 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Baten, Bedrijfsleven, Biodiversiteit, Duurzaam(heid), Ecosysteemdienst, Groenbeheer

Terug naar bibliotheek