Tussen gouden bergen en groene business
2011
De uitgangspositie van Nederland om internationaal een belangrijke rol te gaan spelen in de bio-based economie is goed. De kennispositie op belangrijke onderwerpen, zoals de conversie van plantaardig materiaal, is sterk. Ook zijn in ons land een aantal grote, innovatieve bedrijven (food, chemie, energie) gevestigd die een stuwende kracht kunnen vormen bij de realisatie van een bio-based economie. De Nederlandse havens zijn goed gepositioneerd voor invoer, verwerking en doorvoer, en deels (Zeeland, Groningen) ook voor uitvoer.
In dit inleidende hoofdstuk wordt het begrip bio-based economie gedefinieerd en in vogelvlucht een aantal factoren en dilemma’s benoemd die spe- len bij de ontwikkeling van een bio-based economie. Dit als introductie op de resultaten van de systeemverkenning waarvan de resultaten in de volgende hoofdstukken zijn samengevat.
Doel van de systeemverkenning
Deze systeemverkenning van de bio-based economie is uitgevoerd in het kader van het programma Strategy & Change van het Haags Centrum voor Strategische Studies en TNO. Het doel van deze systeemverkenning is:
• Een helder zicht te bieden op de (mondiale) systeemtrends op het gebied van handel, agro, voeding en energie en de kansen, dilemma’s en bedreigingen die deze kunnen opleveren in de realisatie van een bio-based economie in Nederland. Hiervoor is een trendanalyse uitgevoerd, waarvan hoofdstuk de resultaten weergeeft
• De sterkten en zwakten van het Nederlandse innovatiesysteem (belangrijke spelers, netwerken en issues) te identificeren, die de komende 5 tot 10 jaar bepalend zijn voor de snelheid en richting van deze ontwikkeling. Hoofdstuk 3 geeft een samenvatting van de resultaten van de een innovatiesysteemanalyse.
Met zicht op de trends en kennis van kritische succesfactoren beoogt deze systeemverkenning bij te dragen aan de effectiviteit van Nederlands beleid gericht op realisatie van een bio-based economie.