Uitgangspuntennota Legger oppervlaktewateren 2012

2012

Auteur(s): Michael de Burger, Floris Jan van Hall, René Nolten, Raymond Plaizier, Monique Pruijs, Astrid Russen, Menno Wieten, Mustafa Yaman
Instantie: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Bekijk Download

Tegelijk met de nieuwe Waterwet is in december 2009 de nieuwe keur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (in het vervolg aangeduid als waterschap en/of HDSR) in werking getreden.
De keur geeft de gebods- en verbodsbepalingen voor alle onderdelen van onder meer het watersysteem die in beheer zijn bij het waterschap. De legger geeft de begrenzing aan waarop deze bepalingen van toepassing zijn. Legger en keur vormen als twee-eenheid samen met de algemene regels keur en beleidsregels op grond van keur de juridische basis voor ligging, afmeting, vorm, constructie en het beheer, inclusief toezicht en handhaving, en onderhoud van het watersysteem.
De hier gepresenteerde “legger oppervlaktewateren” (hierna verder ook LOW genoemd) omvat het watersysteem op de waterkeringen na. Die staan in aparte leggers.
De LOW bestaat uit deze uitgangspuntennota en uit losse tekeningen, de leggerkaarten.
In de LOW geeft het waterschap voor alle onderdelen van het watersysteem aan:
- waar deze geografisch liggen inclusief begrenzing;
- waar deze qua vorm, afmeting en constructie minimaal aan moeten voldoen
- welke onderhoudsverplichtingen gelden;
- aan wie de onderhoudsplicht is toegedeeld.
Het gaat om oppervlaktewateren, ondersteunende kunstwerken en bergingsgebieden.
De LOW is uitgebreider dan de voormalige legger van het waterschap. Dit is het gevolg van de veranderde wetgeving. De Waterwet schrijft voor dat de legger het gehele (oppervlakte)watersysteem weergeeft, terwijl voorheen de legger zich toespitste op het kwantiteitsbelang van het hoofdstelsel. De legger is daardoor gedetailleerder van aard dan voorheen. Desondanks is bij het opstellen van de nieuwe legger zo veel mogelijk rekening gehouden met de eenvoud en de praktische bruikbaarheid van het instrument. Uitgangspunt is bovendien om de bestaande situatie met betrekking tot onderhoudsverplichtingen en onderhoudsplichtigen in de LOW op te nemen en geen wijzigingen te introduceren ten opzichte van de vorige legger. Als er wijzigingen zijn, dan komen deze voort uit de keur, algemene regels, beleidregels of specifieke afspraken met betrokkenen.
Gezien de veelheid aan data en de tijd die nodig was voor het vervaardigen van het kaartmateriaal, was het niet mogelijk de legger gelijktijdig met de nieuwe keur in 2009 in werking te laten treden. In de overgangsperiode werd daarom nog gebruik gemaakt van de oude legger van watergangen en kunstwerken uit 2003, de voorloper van deze LOW.
Deze uitgangspuntennota bevat naast de officiële leggerbepalingen de kaders, uitgangspunten en de randvoorwaarden waarbinnen de LOW is opgesteld. Dit document biedt de achtergrondinformatie die relevant is voor het hoe en waarom van de LOW, in zowel juridisch als technisch opzicht.

Instantie Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Auteur Michael de Burger, Floris Jan van Hall, René Nolten, Raymond Plaizier, Monique Pruijs, Astrid Russen, Menno Wieten, Mustafa Yaman
Soort instantie Waterschap
Datum 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Grondwater, Legger, Oppervlaktewater, Waterbeheer, Waterschap

Terug naar bibliotheek