Uitvoeringsplan gladheidbestrijding 2015 - 2019
2014
Gladheid ten gevolge van sneeuw, ijzel of andere oorzaken doet zich voor in de periode van 1 november tot 1 april en is lastig voor onze burgers. Als het aan de burgers ligt geschiedt het strooien dan ook zo vaak mogelijk en bij voorkeur op alle wegen, fiets- en wandelpaden. Het zorgdragen voor het organiseren van de gladheidbestrijding op wegen en fietspaden is een autonome taak van de gemeente, die de veiligheid van de burgers, de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid dient. De gemeente heeft in redelijkheid een onderhoudsplicht voor wegen waarvan zij de wegbeheerder is en dat wil in geval van sneeuw en ijzel zeggen dat zij voor doorgaande en belangrijke wegen maatregelen moet nemen, bijvoorbeeld door het strooien van zout. In absolute zin is het voor een gemeente niet mogelijk om alle wegen sneeuw en ijsvrij te houden.
Ook voor de burger moet het duidelijk zijn dat niet altijd alles sneeuw- of ijsvrij kan zijn. Overigens hebben burgers ook zelf een eigen verantwoordelijkheid en moeten zij erop worden gewezen dat gladheid voor eigen deur -voetpaden grenzend aan eigen perceel- zelf moet worden aangepakt. Tegenwoordig is hierover in de APV geen bepaling meer opgenomen omdat het niet handhaafbaar is.
Dit uitvoeringsplan 2015-2019 dient ervoor om de vraag van onze burgers, de organisatie en uitvoering van de winterdienst zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. De CROW richtlijn ‘Gladheid voorspellen, voorkomen en bestrijden’ publicatie 270 is de basis voor dit plan. Het CROW is een kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur.
Aansprakelijkheid
De eisen die de samenleving stelt aan de gladheidbestrijding worden steeds hoger. Veiligheid, doorstroming en bereikbaarheid moeten ook onder winterse omstandigheden op peil worden gehouden. Een andere ontwikkeling is de verdergaande juridificering van de maatschappij. Wegbeheerders worden steeds vaker aansprakelijk gesteld voor gebreken aan de weg.
De gemeente Bladel is op grond van artikel 15 e.v. van de Wegenwet verantwoordelijk voor het on- derhoud van de gemeentelijke wegen. Als de gemeente niet voldoet aan deze verantwoordelijkheid, met schade bij weggebruikers als gevolg, kan de gemeente voor die schade aansprakelijk worden gehouden. Er moet dan uiteraard wel worden voldaan aan de voorwaarden voor aansprakelijkheidstelling. Het bestrijden van gladheid behoort tot de voorwaarden voor aansprakelijkheidstelling; de zorgplicht van de gemeente in het kader van strooien. Om aan deze zorgplicht te kunnen voldoen, is het hebben van een vastgesteld gladheidbestrijdingsplan van belang.
Dit uitvoeringsplan gaat over het gladheidbestrijdingsplan van de gemeente Bladel. Voor inwoners is hierin aangegeven wat mag worden verwacht van gladheidbestrijding in de gemeente Bladel.
Van de weggebruiker mag worden verwacht dat hij bij winterse omstandigheden met een grote mate van oplettendheid en voorzichtigheid aan het verkeer deelneemt dan wel dat hij zich bij extreme omstandigheden niet op de weg begeeft. In dit soort omstandigheden kan een wegbeheerder dan ook niet zonder meer aansprakelijk worden gesteld. In geval van schade zal de weggebruiker moeten aantonen, dat de gladheidbestrijding niet in overeenstemming met dit plan is uitgevoerd, wil hij in aanmerking kunnen komen voor een gemeentelijke vergoeding van de geleden schade.
Communicatieplan
Naar aanleiding van de reacties van burgers en bedrijven op de gladheidbestrijding in de afgelopen jaren en in verband met aansprakelijkheid is het zinvol om een communicatieplan te hebben. Dit plan gaat uit van een inventarisatie van de reacties en klachten die binnenkomen bij het KCC en de calamiteitenlijn. Daarvoor dient onderstaand communicatieplan:
- Algemene vragen en klachten over gladheidbestrijding kunnen worden beantwoord door het KCC en calamiteitenlijn;
- Bepaalde vragen en klachten over gladheidbestrijding die niet kunnen worden beantwoord komen terecht bij de afdeling Ontwikkeling, team Openbare werken;
- Bij extreme situaties ligt de kracht in extra strooibeurten en herhaling van voorlichting;
- Alvorens het seizoen begint, krijgen het KCC en calamiteitenlijn het actieplan met daarin aangegeven de strooiroutes;
- Alvorens het seizoen begint, wordt er een publicatie betreffende gladheidbestrijding met daarin
aangegeven de strooiroutes geplaatst in de Kempenaer en op de gemeentelijke website.
Wanneer de reacties en klachten aanleiding geven om bepaalde zaken aan te passen of te verande- ren, wordt dit jaarlijks meegenomen in de evaluatie van het actieplan.