Uitvoeringsprogramma 2014
2013
Voor u ligt het Uitvoeringsprogramma 2014 van het in 2010 vastgestelde Handhavingsbeleid omgevingsrecht 2010-2014. Dit uitvoeringsprogramma vertaalt de door het bestuur gestelde prioriteiten ten aanzien van handhaving in de fysieke leefomgeving, in concrete actie.
Vooraf moet worden opgemerkt dat de bezuinigingsslag die gemeenten de laatste jaren moeten maken, ook niet is voorbijgegaan aan de afdeling Vergunningen en handhaving van de BEL- Combinatie. Dit uit zich in een bezuiniging op de juridische handhaving met meer dan een halve FTE, een bezuiniging op de technisch medewerker en het feit dat de gemeente Eemnes gestopt is met de bekostiging van haar politie-surveillant. Deze surveillant vervulde deels specifieke werkzaamheden in het kader van de handhaving op de openbare ruimte in Eemnes. De handhavingscapaciteit in de openbare ruimte van Eemnes is met zijn vertrek dan ook substantieel afgenomen.
Het programma maakt inzichtelijk hoe de beschikbare capaciteit van de BEL Combinatie verdeeld is over de drie gemeenten, Blaricum, Eemnes en Laren. Per toezichtsvorm wordt uiteengezet hoe het toezicht wordt uitgevoerd. De activiteiten die door de BEL combinatie worden uitgevoerd voor de BEL- gemeenten zullen uitvoerig worden uiteengezet. De activiteiten die door andere uitvoeringsorganisaties (bijv. brandweer, de OFGV, etc.) worden uitgevoerd, wordt voortaan kort verwezen naar de uitvoeringsprogramma‟s van die organisaties.
Zowel het handhavingsbeleid als het uitvoeringsprogramma geeft invulling aan de kwaliteitscriteria die voortvloeien uit de Wabo. De handhaving van de Wabo en de APV heeft als doel de kwaliteit van de (leef)omgeving te beschermen en waar mogelijk te verbeteren.
De intensiviteit, frequenties en beoogde effecten van het toezicht en handhaving staan centraal. Daarom is een overzicht van de urenramingen voor alle drie de gemeenten totaal gegeven. Met dien verstande dat de ureninzet door de OFGV met betrekking tot handhaving in een separaat programma worden aangeboden; de inzet voor het toezicht op de Drank- en Horecawet wordt in dit programma niet aan de hand van uren, maar aan de hand van prioritering omschreven. De in dit uitvoeringsprogramma genoemde kengetallen en uren gelden voor één begrotingsjaar. In het Handhavingsbeleid omgevingsrecht 2010-2014 zijn de verschillende vormen van toezicht uiteengezet.
De Omgevingswet komt (waarschijnlijk) in 2018, tot die tijd staat het omgevingsrecht echter niet stil. De Wabo wordt verder ingevuld door het wetsvoorstel Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het wetsvoorstel werd begin februari 2013 naar de Raad van State gestuurd voor advies en gaat op korte termijn naar de Tweede Kamer. De Wabo gaat uiteindelijk op in de Omgevingswet.
Kern van het wetsvoorstel is de verbetering van de kwaliteit van toezicht, vergunningverlening en handhaving en de bundeling van een aantal taken in regionale uitvoeringsdiensten (RUD‟s).Samenwerking lijkt de sleutel tot kwaliteitsverbetering. Voor zover dat nog niet al gebeurde zoeken gemeenten zelf ook al naar samenwerkingsverbanden. Gemeenten zullen op termijn waarschijnlijk een meer sturend cq. coördinerend orgaan worden in plaats van een toetsende en toezichthoudende instantie.