Uitvoeringsprogramma Duurzame Energie 2014-2020

25 juni 2013

Auteur(s): Provincie Fryslân
Instantie: Provincie Fryslan Bekijk Download

Ambitie
Een mooi en sterk Fryslân! Een provincie die niet meer afhankelijk is van de huidige brandstoffen zoals olie en gas. En een provincie met vele groene banen. Daarom willen we meer energie besparen (20% in 2020) en een hoger aandeel duurzame energie (16% in 2020). Ook zetten we in op innovatie en kennisontwikkeling. Zo kunnen we ook op langere termijn in onze energie behoefte voorzien. Het is onze ambitie om in 2050 100% onafhankelijk van fossiele brandstoffen te zijn. Bovendien gaat onze inzet gepaard met meer groene banen in Fryslân. In 2020 hebben we 4.000 aan energie gerelateerde banen.
De ambitie is er. De energietransitie biedt kansen voor innovatie, kennisontwikkeling en werkgelegenheid. Dat vraagt om heldere en haalbare doelen, een duidelijke rolopvatting en een betrouwbaar monitoringssysteem. Alle partijen die betrokken zijn bij de energietransitie zullen alle zeilen moeten bijzetten. Binnen Fryslân gaan we samen met burgers, woningcorporaties, gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties aan de slag. Onze provinciale rol verschilt per energiebron. Soms is er financiering nodig. In andere gevallen lobby of zijn we ‘launching customer’.
We zullen open moeten blijven staan voor ontwikkelingen van buiten Fryslân, en verdergaand investeren in een goede noordelijke samenwerking. Om aanspraak te kunnen blijven maken op Europese fondsen is goede internationale samenwerking noodzakelijk. Met het uitvoeringsprogramma Duurzame Energie haken we expliciet aan bij de Europese agenda.
De energiewereld verandert snel. Op bepaalde ontwikkelingen hebben we beperkt tot geen invloed. Het is van essentieel belang hoe de prijs van energie zich internationaal ontwikkelt en welke strategie met bijbehorende maatregelen ‘Den Haag’ neemt. Dat vraagt om realiteitszin en flexibiliteit. En dat vraagt dus ook om een uitvoeringsprogramma dat op gezette tijden tegen het licht wordt gehouden: liggen we nog op koers op weg naar de doelen in 2020 en verder?

Coalitieakkoord
Het uitvoeringsprogramma Duurzame Energie is de vertaling van de afspraken in het ‘coalitieakkoord 2011 – 2015 Nije enerzjy foar Fryslân’ en de uitwerking van de ‘Economische beleidsvisie provincie Fryslân 2012 Groen, slim en grensverleggend. In het coalitieakkoord staat dat we in 2015 een wezenlijke hoeveelheid duurzame energie produceren. Dat doen we op verschillende manieren. We zetten bijvoorbeeld in op aardwarmte, zonne-energie, reststoffen en vergisten van groenafval in de landbouw. In het coalitieakkoord staat ook dat we ons sterk blijven maken voor duurzame woningbouw. Samen met woningcorporaties en gemeenten gaan we investeren in het energiezuinig maken van woningen.
Een aantal van deze ambities is vastgelegd in het Frysk Miljeuplan 2011-2014 en de Economische beleidsvisie. De Economische beleidsvisie benoemt vijf speerpunten van het economisch beleid. Duurzame energie is één daarvan. In deze beleidsvisie wordt ook een nadere kwantificering van de doelstellingen voor duurzame energie (energiemix) en energiebesparing in het vooruitzicht gesteld. De uitwerking vindt plaats in het voorliggende uitvoerings- programma Duurzame Energie.

Aangenomen moties in Provinciale Staten
Aanvullend op het coalitieakkoord, de Economische beleidsvisie en het Frysk Miljeuplan hebben Provinciale Staten (PS) enkele moties aangenomen. Die hebben rechtstreekse invloed op dit uitvoeringsprogramma:
- PS hebben de ambitie uitgesproken dat er in 2050 een fossielvrije duurzame samenleving is gerealiseerd.
- PS hebben een doelstelling uitgesproken dat er in 2020 16% duurzame energie wordt geproduceerd.
- PS hebben gevraagd concrete doelstellingen te formuleren met betrekking tot de ver- schillende vormen van duurzame energie.
- PS hebben gevraagd concrete acties en projecten te benoemen. En vervolgens de rol van de provincie hierin en het hiervoor benodigde budget en menskracht te benoemen.
- PS hebben gevraagd ruimte te geven aan dorpen en maatschappelijke organisaties.
- PS hebben gevraagd in een notitie uit te werken hoe omgegaan moet worden met
kleinschalige initiatieven.
- PS hebben gevraagd een realisatieplan voor kleinverbruikers van zonnestroom op te
stellen.
- PS hebben gevraagd duidelijke evaluatiemomenten te benoemen.

Instantie Provincie Fryslan
Auteur Provincie Fryslân
Soort instantie Provincie
Datum 25 juni 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Duurzaam(heid), Energie, Gemeente

Terug naar bibliotheek