Uitwerkingsnota Ruimte voor burgers in West
2012
Inleiding
Uitwerkingsnota Ruimte voor burgers in West
In het Coalitieakkoord 2010-2014 zijn ‘de eigen kracht van de bewoners’ en ‘de buurt’ belangrijke uitgangspunten:
Soms groeit er vanuit die kracht vanzelf iets moois in de buurt. Soms kan die kracht verder worden ontwikkeld en benut. (...).
Stadsdeel West werkt meer van buiten naar binnen, staat voor meer beleidsuitvoering en minder beleidsontwikkeling, geeft meer ruimte voor betrokkenheid van burgers, werkt buurtgericht en themagericht en werkt aan frontlijnsturing. Stadsdeel West wil bewonersparticipatie mogelijk maken bij alle facetten van het stadsdeelwerk waar dat kan en nuttig is. Dit betekent dat we de uitvoeringspraktijk van het stadsdeel veranderen en dat we de rollen van stadsdeelbestuur, stadsdeelorganisatie en burgers opnieuw definiëren. Het bestuur biedt in de besluitvorming en het traject daarvoor meer ruimte aan de burgers.
Deze ambitie in het coalitieakkoord en de nota ‘Ruimte voor burgers in West. Kaders en uitgangspunten voor participatie bij plan- en beleidsvorming en uitvoering’ (hierna afgekort als ‘Ruimte voor burgers in West’) vormen gezamenlijk het kader voor deze uitwerkingsnota. Deze kaders sluiten goed aan bij door het stadsdeel geformuleerde ambities van De Ruimte van West en Branding West.
De kaders en uitgangspunten uit ‘Ruimte voor burgers in West’ worden uitgewerkt in deze nota in een aanpak waarin o.a. wordt ingegaan op de verschillende vormen van participatie en de borging van de aanpak organisatiebreed.
Leeswijzer
Afhankelijk van het onderwerp en de situatie is een andere vorm van participatie opportuun. In deze nota geven wij aan hoe de nieuwe voornemens t.a.v. burgerparticipatie aansluiten bij de praktijk van Buurtgericht werken, Welzijn nieuwe stijl en Frontlijnsturing. Eveneens wordt aangegeven hoe gebruik zal worden gemaakt van sociale media. Vervolgens wordt uiteengezet hoe middels een participatieparagraaf in elke fase van besluitvorming rekening wordt gehouden met burgerparticipatie. Om richting te geven aan de interne organisatie wordt een toolkit ontwikkeld. Dit komt bij het onderdeel de communicatie aan de orde; in het bijzonder de wijze waarop de nieuwe werkwijze wordt geïntroduceerd. Tenslotte zal worden ingegaan op de regie en coördinatie, de borging en de monitoring.