Utrecht Monitor 2011

2011

Auteur(s): Meisje Hoetjes, Robin Tromp, Anne Slob, Rob Paridaen, Daniëlle Fiolet, Hans van Hastenberg, Hanneke Polman, Marian Mazurkiewicz, Martine van Engen
Instantie: Gemeente Utrecht Bekijk Download

Vinger aan de pols
In de Utrecht Monitor wordt de stad op alle gemeentelijke beleidsterreinen gevolgd. De Utrecht Monitor volgt hierbij het beleid, maar ook de maatschappelijke ontwikkelingen in de stad.

Nieuwe opzet: online meer achtergrondinformatie
De Utrecht Monitor heeft dit jaar een nieuwe opzet in een nieuw jasje. De rapportage beperkt zich tot de belangrijkste indicatoren om de ontwikkelingen op de verschillende beleidsthema's te monitoren. Hierbij wordt zoveel mogelijk de Utrechtse situatie in perspectief geplaatst door meerjarige ontwikkelingen en vergelijkingen met andere steden, de regio of Nederland.
Uitgebreidere achtergrondinformatie is online beschikbaar via www.utrecht.nl/Utrechtmonitor. Ook is daar een korte video te vinden waarin de belangrijkste uitkomsten van de Utrecht Monitor worden gepresenteerd.
Utrecht Monitor gebaseerd op breed scala aan feiten
In de Utrecht Monitor is een groot aantal gegevens verwerkt uit administraties van de gemeente en andere instellingen. Het gaat bijvoorbeeld om bevolkingsgegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie, politiecijfers, gegevens van Woningnet, aantal bijstandsuitkeringen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en werkzoekenden van het UWV WERKbedrijf. Het betreft vaak nieuwe cijfers per 1 januari 2011. Ook informatie van landelijke onderzoeks- instellingen, bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zijn in de monitor opgenomen.

Naast feiten ook aandacht voor de mening van de Utrechters
Naast deze bronnen, rapporteert de Utrecht Monitor ook een groot aantal resultaten uit de in het najaar van 2010 gehouden Inwonersenquête. In de Inwonersenquête 2010 is aan Utrechters gevraagd wat hun mening is over onderwerpen zoals veiligheid, woongenot, gemeentelijke dienstverlening, de onderhoud van hun buurt, openbaar vervoer en cultuuraanbod. Daarnaast passeren andere enquête-onderzoeken van Bestuursinformatie, maar ook de GG&GD de revue.

Monitoren economische crisis
Door de economische crisis van de afgelopen jaren is er een trendbreuk ontstaan in verschillende cijfers op de beleidsterreinen economie, wonen en werk en inkomen. In deze monitor gebruiken we cijfers van 1 januari 2011. Gezien de snelle ontwikkelingen is het belangrijk de actualiteit bij te houden, dit gebeurt in de Thermometer economische crisis, die vier keer per jaar uitkomt.

Meer gemeenteonderzoek in andere rapporten Bestuursinformatie
De Utrecht Monitor is slechts een van de vele (onderzoeks)rapporten die Bestuursinformatie publiceert. Andere rapporten zijn bijvoorbeeld de Monitor Krachtwijken, de Vastgoedmonitor, de Armoedemonitor en de effectmeting re- integratie. Een overzicht van publicaties van Bestuursinformatie in 2010 is opgenomen achterin deze Utrecht Monitor.

Meer informatie op www.onderzoek.utrecht.nl
De meeste cijfers uit de Utrecht Monitor zijn te raadplegen in de online databank van Bestuursinformatie WistUdata. Veel gegevens zijn hierin tot op subwijkniveau en voor meerdere jaren beschikbaar. Zowel WistUdata als de onderzoeksrapporten van Bestuursinformatie zijn te vinden op www.onderzoek.utrecht.nl.

Instantie Gemeente Utrecht
Auteur Meisje Hoetjes, Robin Tromp, Anne Slob, Rob Paridaen, Daniëlle Fiolet, Hans van Hastenberg, Hanneke Polman, Marian Mazurkiewicz, Martine van Engen
Soort instantie Gemeente
Datum 2011
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beheer, Beleid, Evaluatie, Gemeente, Milieu, Monitoring, Veiligheid, Verkeer

Terug naar bibliotheek