Utrecht Monitor 2015
2015
Hoe gaat het met Utrecht? Voor de achttiende keer geeft de Utrecht Monitor een antwoord op deze vraag. Van de bevolkingsgroei tot het aantal schoolgaande kinderen, van de hoeveelheid aangeboden restafval tot de gemiddelde verkooptijd van huizen en het aantal schuldhulpverleningsaanvragen, de Utrecht Monitor geeft de cijfers en een indruk van de trends.
Ook de mening van de Utrechters vindt een plaats. Zo leest u hoe de Utrechters denken
over (bijvoorbeeld) de kwaliteit van de openbare ruimte, de geluidsoverlast in de stad en hun eigen gezondheid. U krijgt ook een beeld van het ondernemersvertrouwen (dat in Utrecht gelukkig groeit), en van de mening van onze inwoners over de gemeentelijke voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur.
Dit tegen de achtergrond van een, zo lijkt het, zich voorzichtig herstellende economie.
De gegevens in de Utrecht Monitor bevestigen dit. Zo herstelt de Utrechtse woningmarkt zich en groeien ook de werkgelegenheid en het ondernemersvertrouwen, waarmee Utrecht zich positief onderscheidt.
Ook de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen van dit moment vindt u terug in deze Utrecht Monitor. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ingrijpende ontwikkelingen in de zorg. En de niet minder ingrijpende, voortgaande digitalisering. Voor een stad als Utrecht houdt dat bijvoorbeeld in dat de gemeente steeds meer dienstverlening in digitale vorm aanbiedt. Maar ook winkelen gebeurt steeds meer via internet en dat heeft gevolgen voor het winkelaanbod in de stad. Zowel in de binnenstad als in Leidsche Rijn Centrum, dat op dit moment wordt ontwikkeld. Een gevaar is dat een deel van de Utrechters, bijvoorbeeld door hun hoge leeftijd of door laaggeletterdheid, niet kan meekomen met de razendsnelle digitale ontwikkelingen.
Al met al heeft u weer een interessante bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in onze groeiende, zelfbewuste, slimme, gezonde en groene stad. De stad in een veranderende wereld, die we samen maken.
Over veranderen gesproken: dat geldt ook voor deze jaarlijks uitkomende statistische ‘staat van de stad’. Begrippen als ‘high impact crimes’, ‘stadsgesprekken’, ‘e-rijden’, ‘buurtteams’ en... ‘Tour de France’ komen dit jaar voor het eerst in een Utrecht Monitor voor.