Vademecum fietsvoorzieningen Hoofdstuk 1

2005

Auteur(s): Mobiel Vlaanderen
Instantie: Vlaamse Overheid Bekijk Download

DE FIETS: SCHAKEL IN MOBILITEITSBELEID
Binnen het huidige mobiliteitsbeleid is de fiets steevast bezig met het terugwinnen van de rol waarvoor hij uiteindelijk geschapen werd: een functioneel vervoermiddel voor korte verplaatsingen (< 10 km). De fiets is hét duurzame vervoermiddel bij uitstek en dient dan ook een hoofdrol te spelen binnen een duurzaam mobiliteitsbeleid.
Fiets als duurzaam vervoermiddel

De fiets: mijn vrijheid
De fiets is een congestie-ongevoelig vervoermiddel dat enkel gebruik maakt van de spierkracht van de mens. Dit maakt de fiets onafhankelijk van plaats en tijdstip.
De fiets: democratisch vervoermiddel
De aanschaf van een fiets ligt binnen ieders beurs. De fiets heeft daarbij zeer beperkte variabele kosten (weinig onderhoud, geen brandstof) en is een vervoermiddel met een zeer lange levensduur.
De fiets: klein maar fijn
De fiets is absoluut niet ruimteverslindend. Zo kunnen op een parkeerplaats van één wagen 12 fietsen gestald worden. Een rijdende auto vraagt 20 tot 30 keer zoveel ruimte als een rijdende fiets. De fiets springt dan ook verantwoord om met de schaarse ruimte.
De fiets: het perpetuum mobile benaderd 1
De fiets is het meest efficiënte vervoermiddel wat betreft het energieverbruik. Zo verbruikt een fietser slechts 1/5de van de energie die een wandelaar nodig heeft om een afstand van 1 km te overbruggen.
De fietser: zachte weggebruiker
De fiets is door zijn geringe gewicht, zijn beperkte snelheid en zijn grote wendbaarheid vrijwel ongevaarlijk voor andere weggebruikers.
De fiets: de stille kracht
Verkeerslawaai is de grootste bron van ergernis bij verkeershinder. De nagenoeg geruisloze fiets valt hier duidelijk in de prijzen.
De fiets: mobiele luchtververser
De fiets vervuilt niet en stoot geen schadelijke gassen uit. Het gebruik van de fiets als alternatief vervoermiddel remt daarom een verdere toename van de luchtvervuiling, de verzuring en het broeikaseffect. In dichtbevolkte stedelijke gebieden kan de fiets zelfs een belangrijke bijdrage leveren in de vermindering van de luchtverontreiniging.
De fiets: het renderende gezondheidsvoorschrift
De regelmatige fietser houdt zowel de fysieke als psychische conditie op peil. Meer mensen op de fiets scheelt dus in de uitgaven van de ziekteverzekering.
De fiets: perfecte kosten-batenanalyse
Investeringen in fietsvoorzieningen zijn verwaarloosbaar in vergelijking met investeringen in openbaar vervoer, auto- en vrachtverkeer. Een vergelijking van deze kosten ten opzichte van het aandeel gebruikers van fietsinfrastructuur pleit zeker in het voordeel van de fiets.

Instantie Vlaamse Overheid
Auteur Mobiel Vlaanderen
Soort instantie Overheid
Datum 2005
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Fietsen, Handboek, Overheid

Terug naar bibliotheek