Van Bad Domburg naar Bad Domburg

4 november 2015

Auteur(s): Stadsraad Domburg
Instantie: Stadsraad Domburg Bekijk Download

Inleiding
De Stadsraad Domburg heeft in de bestuursvergadering van april 2015 besloten om periodiek de kwaliteit van de openbare ruimte te toetsen en hun bevindingen te rapporteren aan de beheerder, de gemeente Veere. De toetsing zal worden uitgevoerd door het kwaliteitsteam van de Stadsraad. Een dergelijke aanpak behoeft structuur en dient zo mogelijk aan te sluiten bij bestaande structuren en vigerend beleid van de beheersorganisatie.

Aanleiding
Met regelmaat constateert de stadsraad of worden leden daarvan door burgers gewezen op onvolkomenheden in de openbare ruimte. In beginsel zal doorverwijzing plaatsvinden naar het daarvoor geëigende gemeentelijk loket, maar vanwege eigen ervaringen en komende ontwikkelingen heeft de Stadraad het wenselijk gevonden om van de kwaliteit van de openbare ruimte een serieus item te maken onder het motto

“van Bad Domburg (Engels) naar Bad Domburg (Nederlands, Duits)”.

De gemeente Veere heeft in het voorjaar van 2015 een visie vastgesteld voor de ontwikkeling van Domburg. Vrijwel synchroon aan de ontwikkeling van dit plan is de vraag om toekenning van de badstatus gehonoreerd. Naast de verschillende concreet benoemde (fysieke) ontwikkelingen loopt het begrip KWALITEIT als rode draad door deze plannen; de verbetering van de kwaliteit van het product Domburg in algemene zin met name ook de verbetering van de openbare ruimte. Hiermee heeft de gemeente Veere een norm geïntroduceerd, met de ambitie om samen met de verschillende steakholders deze norm te concretiseren. De stadsraad Domburg heeft de visie (zeker ook op deze punten) van harte onderschreven en aangegeven in de ontwikkeling een belangrijke rol te willen spelen. Niet alleen volgend, maar vooral met initiatief, onderbouwend en stimulerend. Betrokkenheid van andere maatschappelijke- en burger platforms zal daarbij worden nagestreefd. Deze grondhouding is met waardering door het college ontvangen en met het onderhavige plan geven wij nadrukkelijk inhoud aan onze ambitie van actief, stimuleren en samenwerken.

Voorgaande was aanleiding om deze zaken in samenhang te bezien en op enigszins structurele wijze actie te ondernemen om de kwaliteit van de openbare ruimte te beoordelen. De stadsraad heeft onderkent dat daarbij aansluiting gevonden moet worden bij bestaande normen en de uiteindelijke verantwoordelijkheid is en blijft liggen bij de gemeenteraad. Onze inspanning is er slechts op gericht is inhoud te geven aan onze toezeggingen maar evenzeer de brug te slaan tussen de beleving van onze inwoners en de ambtelijke beheersorganisatie.

Wat kunnen wij doen op korte termijn:
In de nog korte periode van haar bestaan heeft deze stadsraad al gemerkt dat er vele onvolkomenheden en kleine ergernissen in de openbare ruimte zijn. Die zaken leven echt bij inwoners en toeristen. Het zijn veelal ook zaken die ogenschijnlijk gemakkelijk op te lossen zijn, maar jammer genoeg bewijst de jonge historie van de gemeente Veere dat om een of andere reden die zaken blijven zoals ze zijn. Een zekere berusting bij zowel gemeente als de burger lijkt aanwezig. We weten nu dat ook de formele beheerder van de openbare ruimte met het vaststellen van de visie en het uitdragen van de felbegeerde badstatus nadrukkelijk aan de kwaliteit wil gaan werken.
De Stadsraad heeft gezocht naar wat er zowel vooruitlopend op de langere termijn ontwikkelingen in het kader van de badstatus c.a. en wat er op korte termijn mogelijk zou zijn om de gemeente te ondersteunen in haar taak om de kleine ergernissen weg te nemen. De ervaring die daarbij wordt opgedaan kan wellicht worden benut voor en bij het ontwikkelen van een toekomstige kwaliteitsstandaard die past bij de boogde status van het stadje Domburg. Maar bovenal is het in de optiek van de Stadsraad noodzakelijk dat voor zowel de korte als lange termijn een continue monitoring en toetsing van de openbare ruimte noodzakelijk is teneinde beoogde en gerealiseerde kwaliteitsniveaus te borgen. Het daarvoor geëigende instrument is een praktijkschouw.
De gemeente kent sinds een aantal jaren het systeem van periodieke schouw, samen met de stad- of dorpsraden. Het initiatief van de stadsraad Domburg om zelf de openbare ruimte te schouwen, lijkt dan ook dubbelop te zijn. De stadraad meent echter dat met name de kleine ergernissen en structurele onvolkomenheden in de gemeentelijke schouw onvoldoende uit de verf komen. Daarnaast meent de stadsraad met de eigen schouw, een vollediger, betere en kritischere toets van enerzijds de openbare ruimte maar evenzeer een toets van de door de gemeente gehanteerde normering te kunnen uitvoeren. In dit start document zal daar nader op worden in gegaan.

De stadsraad staat een pragmatische aanpak voor om aan de hand van een continue proces onderstaande doelen te bereiken.
1. Deelnemen aan de door de gemeente georganiseerde schouw;
2. Zo snel mogelijk starten met de eigen schouw;
3. Input leveren voor het zo snel mogelijk wegnemen van thans aanwezige onvolkomenheden;
4. Ervaringen van beide schouwen benutten voor de ontwikkeling van een kwaliteitsstandaard behorend bij de visie en badstatus;
5. Behouden van de (nog te definiëren) toekomstige kwaliteiteisen door continue- en betrokken monitoring en
toetsing.

Instantie Stadsraad Domburg
Auteur Stadsraad Domburg
Soort instantie Dorpsorganisatie
Datum 4 november 2015
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beeldkwaliteit, Beheer, Bewoners, Monitoring, Schouwen

Terug naar bibliotheek