Van partytent tot mega-event Uitvoeringsbeleid evenementen 2014
2013
In de uitvoeringspraktijk van de gemeente bij evenementen is er duidelijk behoefte aan een eenduidig kader en goede afstemming, zodat er meer onderlinge samenhang ontstaat in de onderwerpen die met (het organiseren van) evenementen te maken hebben. In de afgelopen periode is gebleken dat afspraken over evenementen namelijk niet altijd even duidelijk en ook niet altijd voor iedere organisator van een evenement hetzelfde zijn. Om aan deze situatie een einde te maken, dient dit evenementen-uitvoeringsbeleid.
De drie pijlers: rol van de gemeente, faciliteiten en financieel
In het kader van de missie en visie, zoals die zijn verwoord in het beleidskader, zijn er drie pijlers opgesteld.
Eén van de drie pijlers is de rol van de gemeente. Bij de verschillende onderwerpen die met het organiseren van een evenement te maken hebben, speelt de gemeente als verantwoordelijk
en bevoegd gezag namelijk een bepaalde rol. Deze rol beperkt zich niet tot één onderwerp. De gemeente speelt een rol bij de volgende onderwerpen:
• vergunningverlening;
• openbare orde en veiligheid;
• geluid;
• toezicht en handhaving, en
• communicatie en organisatie.
Aan deze onderwerpen wordt aandacht besteed in de eerste vijf hoofdstukken.
De andere twee pijlers waarop het evenementenbeleid steunt zijn de faciliteiten en financiën. Aan deze twee besteden we in de twee laatste hoofdstukken aandacht.
Regels
Dit evenementen-uitvoeringsbeleid bevat de regels op hoofdlijnen voor het organiseren van evenementen. Regels zoals de gemeente die hanteert. Deze regels hebben als uiteindelijk doel om (de organisatie van) evenementen goed te laten verlopen en om de hinder die het evenement voor omwonenden met zich kan brengen, zo veel mogelijk te beperken.