Vasthouden van regenwater in de openbare ruimte van Rotterdam

2011

Auteur(s): Albert van Eer, Rik de Nooijer, Laurence Peels, Andre Rodenburg, Ines Cengic
Instantie: Gemeente Rotterdam Bekijk Download

De economie en de ruimtelijke inrichting van Rotterdam is vervlochten met water. Dit is goed zichtbaar aan
de rivier, haven en singels in het straatbeeld van de stad. Rotterdam met haar haven ligt niet alleen aan de monding van Europa’s belangrijkste rivier, Rotterdam ligt ook laag in het landschap van deze Rijndelta, wat noodzaakt tot bijzondere maatregelen om het droog te houden. De singels van het Rotterdamse Waterproject van stadsarchitect Willem Nicolaas Rose maakten reeds faam in het midden van de negentiende eeuw.
Dit innovatieve project loste rond 1850 niet alleen de grote problemen met de Rotterdamse waterhuishouding op, maar verrijkte tegelijkertijd de stad met fraaie singelplantsoenen. Hiermee werd de functionele aanleiding van te treffen watermaatregelen bewust uitgewerkt op een ruimtelijke esthetische manier en ingepast in het stedelijk weefsel van de stad.
Vandaag de dag 160 jaar later zijn we nog altijd bewust aan de slag met de inrichting van de openbare ruimte en de opvang en afvoer van water. Maar er komt meer water op ons af: het regent vaker en de buien zijn heviger. In het ‘Waterplan 2 Rotterdam’ (2007), opgesteld door de gemeente in samewerking met de waterschappen, is daarom een nieuwe wateropgave geformuleerd. Eén van de thema’s van dit Waterplan 2 is ‘werken aan water voor een aantrekkelijke stad’. Onder het mom van meer open water waar het kan en innovatief waar het moet kan de wateropgave zowel kwantitatief als kwalitatief worden uitgewerkt. Een idee dat daar invulling aan geeft is het waterplein. Het afgelopen jaar is daarom hard gewerkt aan het vinden en realiseren van locaties voor waterpleinen in Rotterdam. Deze gaan er komen, echter tijdens dit proces werd ook duidelijk dat de realisatie van waterpleinen een mooie oplossing is, maar dat niet de gehele stad volgezet kan worden met deze pleinen. Het ontbreekt de stad aan ruimte en middelen. En niet op elke plek is zo’n plein wenselijk. Om deze reden
is met enkele ontwerpers en adviseurs van dS+V en Gemeentewerken gekeken op welke andere praktisch toepasbare manier hemelwater in de buitenruimte kan worden opgevangen, vastgehouden en langzaam worden afgevoerd, waarmee het rioolstelsel wordt ontlast.
Leidraad van de hier weer te geven verkenning was om te kijken of de opvangcapaciteit en het bergend vermogen vooral aan het begin van het waterafvoersysteem kan worden vergroot. Hier gaat de vergelijking op met de sponswerking van hellingbossen in bergachtig gebied na een zware regenbui, welke langzaam het gevallen regenwater afgeven aan de beek of rivier, waardoor er meer de tijd is om het water zonder grote pieken af te voeren . De opgave is dan ook om het watervasthoudend vermogen tot in de kleinste haarvaten van het systeem van stads waterhuishouding te vergroten: “dotteren van de haarvaten”. Dit is een opgave om vooral op te pakken in de dicht bebouwde oude stadswijken van de stad.
Dit rapport vormt de weerslag van een korte verkenning. In grote lijnen lijken vier denkrichtingen plausibel als praktisch uitvoerbare oplossing om meer waterberging in de buitenruimte van de verschillende Rotterdamse stadswijken te creëren. Dit wordt aan de hand van twee gebieden in de stad geïllustreerd. De meerdere voorbeelden die hierin zijn vervat zijn bedoeld ter inspiratie van al degenen betrokken bij de concrete inrichting van de openbare ruimte van de stad (ontwerpers, beheerders en beleidsadviseurs), vaak gebundeld in de ontwerpteams buitenruimte van de verschillende deelgemeenten. Een som aan voorbeelden bedoeld ter stimulans om op zoek te gaan naar de mogelijkheden van ieders gebied en om ter plekke af te wegen hoe zinvol een maatregel kan zijn. Verheugend is dat dit soort maatregelen meer dan eens gelijk oplopen met andere collegedoelstellingen voor de buitenruimte, o.a. vergroening, bouwstenen kindvriendelijke wijken (KIWI) en het bomenstructuurplan. Het is goed om de verschillende opgaven voor meer groen in de stad met elkaar te verbinden. Voor wat betreft het water is het de uitdaging om met de hier verkende en nog aan te vullen kleinschalige maatregelen, verspreid over een wijk, 10 tot 20% van de wateropgave van Waterplan 2 te lenigen.

Doelstelling:
Vanuit de overtuiging dat met veel kleinschalige maatregelen een substantieel resultaat gehaald kan worden, moet het zoeken naar mogelijkheden om dit soort oplossingen in het werkterrein toe te passen
een belangrijker aandachtsveld worden van de keten van inrichters van de Rotterdamse buitenruimte: de beleidsambtenaren van deelgemeenten, de ontwerpers en ingenieurs Stadsontwikkeling en de beheerders bij de werven.

Instantie Gemeente Rotterdam
Auteur Albert van Eer, Rik de Nooijer, Laurence Peels, Andre Rodenburg, Ines Cengic
Soort instantie Gemeente
Datum 2011
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Duurzaam(heid), Handreiking, Infiltratie, Klimaatadaptatie, Klimaatbestendig, Waterbeheer, Waterberging, Wateroverschot

Terug naar bibliotheek