Veilige en goed ingepaste waterkeringen in Rotterdam

2010

Auteur(s): P. Veelen, F. Boer, R. Hoijink, H. Schelfhout, C. Haselen
Instantie: Kennis voor Klimaat Bekijk Download

De vraag op welke manier de belangen van waterveiligheid en stedelijke ontwikkelingen gecombineerd of geïntegreerd kunnen worden in stedelijk gebied staat centraal in het kennis voor klimaat onderzoek ‘veilige en goed ingepaste waterkeringen‘.
Het hoofddoel van dit onderzoek is kennis- en concept-ontwikkeling over het combineren van ruimtelijke functies met veilige hoofdwaterkeringen binnen een sterk verstedelijkt gebied. Het onderzoek richt zich
op de ontwikkeling van strategieën voor de realisatie van meervoudig te gebruiken waterkeringen door
een verkenning van de technische, ruimtelijke en stedenbouwkundige mogelijkheden. Een belangrijk deel van het onderzoek is gericht op ontwikkeling van innovaties aan de proceskant, wet- en regelgeving entechnische innovaties. Wat betekenen meervoudige te gebruiken waterkeringen voor wet- en regelgeving, beheersaspecten, bestaande ro-procedures en samen- werkingsverbanden binnen het planproces?
Een tweede doel is de ontwikkeling van enkele instrumenten waarmee zowel waterschappen als gemeenten de belangen vanuit het oogpunt van waterveiligheid en ruimtelijke ontwikkeling beter inzichtelijk kunnen maken. De uitdaging daarbij is om inzicht te krijgen in de beoordelingscriteria die het waterschap en de gemeente hanteren bij ontwerp en ruimtelijke ontwikkelingen en duidelijkheid te krijgen over de achterliggende motivatie. Dit onderzoek levert de bouwstenen voor een afwegingskader. Het ontwikkelen van een afwegingskader of beoordelingsmethodiek valt buiten de scope van dit onderzoek.

Als laatste levert het project een bijdrage aan de discussie over de wenselijkheid en haalbaarheid van concepten zoals klimaatdijken en andere vormen van multifunctionele waterkeringen in stedelijk gebied. dit onderzoek kan daarmee ook van betekenis zijn voor de afweging van de toekomstige regionale strategie voor waterveiligheid zoals die nu in het deelprogramma Rijnmond-Drechtsteden wordt ontwikkeld.
De resultaten van dit onderzoek zijn generieke oplossingsprincipes en strategieën die worden afgeleid van het ontwerpend onderzoek op vier studielocaties. Verder worden conclusies ten aanzien van proces-inrichting en wet- en regelgeving gegenereerd. gedurende het project komen vervolgonderzoeksvragen en resterende kennisvragen aan het licht.
Om het innovatieve karakter van het onderzoek te versterken, is het onderzoeksteam samengesteld
uit civieltechnisch ingenieurs, stedenbouwkundig ontwerpers, beleidsmakers van betrokken waterschappen en de gemeenten Rotterdam en Schiedam. in bijlage 1 is een overzicht van deelnemers van dit onderzoeksconsortium opgenomen.

Instantie Kennis voor Klimaat
Auteur P. Veelen, F. Boer, R. Hoijink, H. Schelfhout, C. Haselen
Soort instantie Onderzoeksprogramma
Datum 2010
Publicatienr. kvk 026/2010
ISBN 978-94 90070-30-4
Trefwoorden Fysieke veiligheid, Gebiedsontwikkeling, Klimaatadaptatie, Klimaatbestendig, Ontwerp, Technische eis, Waterbeheer, Waterberging, Waterkering

Terug naar bibliotheek