Vierde voortgangsrapportage luchtkwaliteit in Zuid-Holland

5 maart 2014

Auteur(s): Provincie Zuid-Holland
Instantie: Provincie Zuid-Holland Bekijk Download

Inleiding
Deze vierde voortgangsrapportage informeert u over de voortgang van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). De rapportage is (mede) gebaseerd op landelijke monitoringgegevens van het RIVM. Het bevat gegevens over 2012 en prognoses voor 2015 voor het grondgebied van Zuid-Holland. Het NSL beoogt de luchtkwaliteit in heel Nederland tijdig onder de Europese grenswaarden te krijgen. 2012 was het eerste jaar waar aan de grenswaarden van fijn stof moest worden voldaan, terwijl de stikstofdioxidenorm in 2015 gehaald dient te zijn. Het NSL is voor Zuid-Holland uitgewerkt in een regionaal samenwerkingsprogramma luchtkwaliteit (RSL). Het RSL bevat naast maatregelen van gemeenten en regio’s ook een provinciaal maatregelenpakket: het Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit. Verder beschrijft deze rapportage de stand van zaken van het Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit 2012-2015.

Verlenging NSL
Omdat het nog niet zeker is of er in 2015 overal aan de grenswaarde voor stikstofdioxide wordt voldaan is de programma-aanpak van het NSL met enkele jaren verlengd tot 1 januari 2017. Gedeputeerde Staten hebben in 2012 tijdens de behandeling van de derde voortgangsrapportage besloten deel te nemen aan het verlengde NSL.

Algemeen beeld luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit in Zuid-Holland verbetert langzaam maar gestaag. In 2012 is in Zuid-Holland het aantal locaties boven de grenswaarden gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De verwachting is dat met de huidige inzet op de meeste locaties tijdig aan de Europese grenswaarden wordt voldaan. Een beperkt aantal knelpuntlocaties in de grote steden vraagt echter nog om inzet. De specifieke knelpunten worden door de verantwoordelijke partners aangepakt. Rotterdam heeft hiervoor eind 2013 een aanvullend maatregelenpakket vastgesteld. Ook Den Haag heeft in 2012 de luchtkwaliteitsmaatregelen geactualiseerd en de provincie Zuid-Holland heeft haar Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit geïntensiveerd in 2012.

Fijn stof
2012 was het eerste volledige jaar dat aan de Europese norm voor fijn stof moest worden voldaan. De berekeningen of metingen langs de wegen in Zuid-Holland laten geen overschrijdingen van de Europese fijn stof grenswaarde zien. Ook in de toekomst worden langs deze wegen geen overschrijdingen verwacht (bij huidig beleid en gebaseerd op berekeningen).
Stikstofdioxide
• Luchtkwaliteit verbetert: in 2012 is vergeleken met voorgaande jaren het aantal overschrijdingen van de Europese grenswaarde langs provinciale en gemeentelijke wegen afgenomen.
• Langs provinciale wegen in Zuid-Holland wordt er voor 2015 geen overschrijding van de grenswaarde verwacht.
• Voor 2015 worden langs gemeentelijke wegen in Rotterdam en Den Haag en op een beperkt aantal locaties in de buurt van snelwegen nog enkele overschrijdingen van de grenswaarde verwacht (bij huidig beleid en gebaseerd op berekeningen).

Blootstelling en voortgang maatregelen en projecten
Het aantal blootgestelden aan concentraties van stikstofdioxide boven de grenswaarde is in 2012 gedaald ten opzichte van de voorgaande jaren. De blootgestelden wonen vooral in de binnensteden van Rotterdam en Den Haag.
Het aantal gerealiseerde NSL maatregelen en het aantal projecten in procedure voldoet ruim aan de begrotingsindicatoren.

Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit
In maart 2012 hebben Gedeputeerde Staten besloten het Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit te intensiveren met 20 projecten, om als provincie een bijdrage te leveren aan het halen van de luchtkwaliteitsdoelen. Het merendeel van de projecten is inmiddels gestart. Deze projecten zijn met name gericht op de binnenvaart en het (vracht)verkeer. Van het eerdere Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit 2006-2010 zijn de meeste projecten afgerond.

Instantie Provincie Zuid-Holland
Auteur Provincie Zuid-Holland
Soort instantie Provincie
Datum 5 maart 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Duurzaam(heid), Emissie, Evaluatie, Fijnstof, Luchtkwaliteit, Meetnet, Meten, Milieu, Milieuzone, Provinciaal, Provincie, Stikstof, Stikstofdioxide, Verkeer

Terug naar bibliotheek