Visie integraal beheer openbare ruimte
2014
Voor u ligt de visie Integraal Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze visie is de opvolger van het in 2003 door de raad vastgestelde en in 2009 herziene groenkwaliteitsplan. In deze visie geven wij aan hoe wij de komende jaren om willen gaan met het beheer van onze openbare ruimte. Vanuit onze filosofie waarin betrokkenheid, verantwoordelijkheid en transparantie een belangrijke plaats in nemen.
Integraal & klantgericht
Het vorige groenkwaliteitsplan kende een indeling van de openbare ruimte in zoneringen waarbij drie kwaliteitsniveaus werden gehanteerd. In deze visie zijn de zoneringen herzien en gaan wij uit van twee kwaliteitsniveaus. Daarbij is deze visie integraal, dat wil zeggen zij gaat over de gehele openbare ruimte waarmee we bedoelen dat alle facetten die zichtbaar zijn (groen, bestrating, meubilair) worden meegenomen. Dit is een bewuste keuze, omdat wij hiermee duidelijk kunnen communiceren over gewenste kwaliteit van de openbare ruimte en de keuzes die wij daarbij maken.
Ook de wijze waarop deze visie tot stand is gekomen sluit aan bij de beoogde integraliteit, namelijk vanuit een ‘klantgerichte’ benadering. De enquête over de openbare ruimte onder inwoners, toeristen, ondernemers en dorpsraden is hierbij het vertrekpunt geweest. We hebben de wensen en behoeften van onze klanten geïnventariseerd en verwerkt in deze visie. Hiermee is de visie in de samenleving verankerd. We kijken niet meer alleen vanuit een vakdiscipline naar de openbare ruimte, maar vanuit de ogen van de burger.
Verantwoordelijk & regisserend
De klantgerichte benadering betekent ook een verschuiving in werk- en denkwijze. Waar voorheen het technisch beheer op de voorgrond stond, brengen wij met deze visie een nieuwe balans tussen inrichting, gebruik en beheer aan, met als doel een openbare ruimte die zo optimaal mogelijk aansluit op de wensen en behoeften van onze klanten. Daarbij willen we concreet samen met partners en burgers participeren in de openbare ruimte, want de openbare ruimte is immers van ons allemaal. Dat betekent ook de verantwoordelijkheid delen. Als gemeentelijke overheid past hierbij een regisserende rol.
De eerste voorbeelden van activiteiten met burgers in de openbare ruimte zijn er. Deze visie gaat bijdragen aan het verder uitbouwen hiervan door onder andere een burgerschouw in te voeren op basis van de vastgestelde beeldkwaliteitcatalogus. Hiermee geven wij invulling aan het veranderende tij in de samenleving. Onze klanten worden mondiger, kritischer en willen mee denken en doen. Deze visie geeft hier de ruimte voor en sluit daarmee aan bij de strategische en organisatie visie.