Visie Openbare Ruimte Breda 2020

2009

Auteur(s): Gemeente Breda
Instantie: Gemeente Breda Bekijk Download

Het gebruik, de inrichting en het beheer van de openbare ruimte in stad en dorpen moeten het goed toeven van Bredase burgers, forensen en toeristen bevorderen. Dit gebeurt door de mogelijkheden te verhogen om samen de openbare ruimte te delen, door de identiteit van buurt, wijk, dorp en stad te versterken en de openbare ruimte duurzaam te gebruiken, in te richten en te beheren.
Dit is in twee zinnen de ambitie van deze Visie Openbare Ruimte Breda 2020.
Centraal staat de gebruiker van de openbare ruimte; en daarmee is de visie een ‘sociale’ visie geworden. De openbare ruimte vervult een belangrijke rol in het leven van mensen, dieren en planten. Door de gebruikswijze, de inrichting en het beheer beleidsmatig te sturen wordt de openbare ruimte een belangrijk beleidsinstrument. Zo draagt de openbare ruimte bij aan de doelstellingen van het Breda in 2020... een stad waar het goed toeven is, die compleet en duurzaam is en die een Europese uitstraling heeft.
Analyse van mogelijke toekomstige ontwikkelingen laat zien dat een krachtige openbare ruimte noodzakelijk is. Krachtig wil zeggen een openbare ruimte die precies past bij de gebruiksbehoefte van mensen, dieren en planten. Een ruimte die mensen aantrekt en uitdaagt, die tegelijk veilig en spannend is. In deze visie worden daartoe drie belangrijke keuzes gemaakt. We kiezen voor de concepten ‘gedeelde ruimte’, ‘herkenbare ruimte’ en ‘duurzame ruimte’.
Onder gedeelde ruimte verstaan we openbare ruimte die zoveel mogelijk soorten gebruik toelaat (en stimuleert). Door de ruimte niet te verdelen maar te delen raken burgers meer op elkaar aangewezen. Samen ontmoeten ze elkaar in de openbare ruimte en delen die met elkaar, dieren en planten. Het concept ‘herkenbare ruimte’ wil het thuisgevoel stimuleren... het gevoel dat je thuis bent in de stad of in het dorp of de wijk waar je woont of op bezoek bent. Ook ondersteunt dit concept het gevoel van sociale veiligheid. Het is echter vooral een bewuste keuze om de kwaliteit van Breda verder uit te bouwen. Duurzaam spreekt voor zich... duurzaam in beheer, in gebruik en in inrichting. We gaan zorgen dat de openbare ruimte lang meegaat en moet er toch iets veranderd worden, dan gaan we de materialen hergebruiken.
Breda schrijft met deze visie geschiedenis. We gaan de openbare ruimte tot integraal beleidsveld maken met een centrale coördinatie over het gebruik, de inrichting en het beheer ervan. Dit alles vanuit het sturingsmodel van public governance... de burger neemt een vooraanstaande plaats in bij de vormgeving van beleid en uitvoering.
Ook het concept ‘gedeelde ruimte’ is nog door geen enkele grote stad integraal overgeno­ men. We gaan niet hier of daar een plein herinrichten, maar benaderen de openbare ruimte voortaan vanuit een perspectief waarin de gebruiker centraal staat.
Deze visie is de basis voor de regie die we als gemeente voeren bij projecten van onszelf en van ontwikkelaars die plannen binnen de gemeente realiseren. Een uitvoeringsprogramma in 2009 moet voorzien in een Kaartenatlas van de openbare ruimte van Breda en in het Bredaas Palet; een beschrijving van de typologieën en karakteristieken van Breda. De visie staat dus naast de wettelijk verplichte, gemeentelijke structuurvisie, zoals bedoeld in de nieuwe Wet ruimtelijke ordening en de Maatschappelijke Visie.

Instantie Gemeente Breda
Auteur Gemeente Breda
Soort instantie Gemeente
Datum 2009
Publicatienr. 0321_08_Visie Openbare Ruimte_v7
ISBN
Trefwoorden Beheer, Beleid, Gemeente, Integraal beheer, Ontwerp, Ruimtelijke inrichting, Ruimtelijke kwaliteit, Visie

Terug naar bibliotheek