Visiebrochure Afvalwaterketen tot 2030

2012

Auteur(s): Unie van Waterschappen
Instantie: Unie van Waterschappen Bekijk Download

Kern van onze visie
Fundamentele verandering

Een fundamentele verandering. Niets meer of minder staat de afvalwaterketen te wachten. Wij leveren in 2030 een grote bijdrage aan de verduurzaming van de samenleving en het sluiten van ketens en kringlopen. Waterschappen en gemeenten zetten afval om in schone grondstoffen en energie en schoon water. Natuurlijk zijn wij ook op zoek naar mogelijk- heden om kosten te besparen. Slimmer investeren in flexibele systemen heeft voor ons een hoge prioriteit.
Op de bres voor innovatie
Andere partijen weten dat we op de bres staan voor innovatie. Wij werken graag met hen samen. Wij lopen voorop bij de inzet van zuiverings- en energietechnologie. We grijpen de kansen voor nieuwe oplossingen.
Integrale blik
Wij handelen vanuit een integrale blik. Onze ruimtelijke oplos- singen passen bij de omgeving. Klanten kunnen rekenen op maatwerk. We leveren een breed scala aan diensten.
Open instelling
Wij treden met een open instelling de veranderingen tege- moet. We zien de transitie als een mooie kans én uitdaging. We schuwen het experiment niet. Alles met het doel om in de toekomst een nog betere dienstverlening te leveren.

Waarom deze visie
Startpunt
Wij zien onze visie als startpunt voor het gesprek binnen en buiten de keten. We willen ketens en kringlopen sluiten en verduurzamen. We werken nauw samen met partners in de landbouw, chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie en energiesector en met woningcorporaties en projectontwikkelaars. Onze visie is zeker niet in steen gehouwen. Wij passen de visie waar nodig aan.
Inspiratiebron
Wij bieden met deze visie ketenpartners, afnemers en leveran- ciers inspiratie. We bepalen met elkaar waar samenwerking reëel en gewenst is. Waterschappen en gemeenten gebruiken deze visie als inspiratiebron voor hun langetermijnstrategie en het identificeren van kansrijke innovaties.
Werken met arrangementen
Welke innovaties in de afvalwaterketen kansrijk zijn, wordt sterk bepaald door de specifieke lokale context. Het gaat daarbij onder andere om de fysieke omgeving, de bestuurlijke inrichting, prioriteiten voor gebiedsinrichting alsmede de vraag- en aanbod- structuur van grondstoffen, energie en water. Om de spelers in de keten te ondersteunen bij de selectie van innovaties voor hun gebied, zijn arrangementen uitgewerkt. Deze arrangementen geven mogelijke toekomstbeelden van duurzame afvalwater- ketenoplossingen, passend bij een specifieke lokale context. De arrangementen zijn echter geen blauwdrukken, maar een mooi startpunt voor het identificeren van kansen en ambities.

Instantie Unie van Waterschappen
Auteur Unie van Waterschappen
Soort instantie Belangenorganisatie
Datum 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Afvalwater, Beleid, Duurzaam(heid), Waterschap

Terug naar bibliotheek