Voetpaden voor iedereen

22 januari 2015

Auteur(s): Job Haug, Frans Schuurman
Instantie: Bouw Advies Toegankelijkheid Bekijk Download

Heeft u het wel eens meegemaakt? U loopt met een grote doos in uw armen naar uw geparkeerde auto en struikelt omdat u niet weet waar het voetpad ophoudt en de parkeerstrook begint? Of er staan kliko’s midden op het voetpad, waardoor u er in uw rolstoel niet langs kunt? Wat te denken van het ontbreken van een voelbare markering, waardoor u met uw geleidestok niet kunt horen en voelen dat u via een oprit voor rolstoelen midden op de rijbaan bent gelopen? De voorbeelden zijn eindeloos en wijzen naar dezelfde conclusie: bij veel voetpaden is verbetering nodig om bruikbaarheid en veiligheid te realiseren. Dat geldt voor iedere voetganger, of men nu jong is, oud is of men goed ter been is of gebruik maakt van een rollator of blindengeleidehond.

Voetpaden onveilig en slecht bruikbaar
Die conclusie kwam ook uit een onderzoek van Bouw Advies Toegankelijkheid (BAT). De afgelopen jaren heeft BAT in een aantal gemeenten in de provincie Utrecht – Amersfoort, Baarn, Breukelen, Utrecht, Maarssen, Houten en De Bilt– voetpaden nagelopen om hun bruikbaarheid en toegankelijkheid voor mensen met beperkingen te onderzoeken. De resultaten waren schokkend: zowel in bestaande wijken als in nieuwbouwwijken laat de kwaliteit van de voetpaden veel te wensen over. En wel zo, dat aanpassing van alle bestaande voetpaden niet realistisch zal zijn.

Toegankelijke voetpaden realiseren
Een voetpad dat goed toegankelijk is voor iedereen, is wel te realiseren bij herbestrating, reconstructie en nieuwbouw. Dan kan er vanaf de tekentafel rekening mee worden gehouden, waardoor er nauwelijks meerkosten zijn. Wanneer deze strategie gevolgd wordt, kan over 15 jaar iedereen zonder problemen van voetpaden gebruik maken.

Criteria voor toegankelijkheid
In deze richtlijn heeft BAT punt voor punt concreet uitgewerkt aan welke minimale criteria moet worden voldaan, wil een voetpad geschikt zijn voor elke gebruiker. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen over het voetpad zelf, maar ook over de inrichting van oversteekplaatsen en de situering van straatmeubilair. De criteria zijn ontleend aan wettelijke normeringen (zie bijlage) én aan de 20 jaar praktijkervaring van BAT.

Voor wie?
Deze richtlijn is bestemd voor wethouders, ambtenaren en bedrijven die zich bezig houden met het realiseren van voetpaden voor alle gebruikers. Daarnaast kan de notitie gebruikt worden door lokale belangengroepen om met de gemeente in gesprek te gaan over de toegankelijkheid van voetpaden.
De richtlijn wordt regelmatig geactualiseerd en aangevuld met praktijkvoorbeelden. De meest actuele versie staat op www.batutrecht.nl. Het is ook mogelijk om BAT te laten assisteren bij het toepassen van de criteria. Meer hierover vindt u op blz 42.

Nieuw
In deze editie is op verzoek van de afdeling verkeer van de gemeente Amersfoort een hoofdstuk ‘Parken’ en een hoofdstuk ‘Speelplaatsen’ opgenomen.

Instantie Bouw Advies Toegankelijkheid
Auteur Job Haug, Frans Schuurman
Soort instantie Adviesbureau
Datum 22 januari 2015
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Gehandicapt, Handboek, Ontwerp

Terug naar bibliotheek