Water op straat! Is de stad klaar voor de stortbui?
2013
Het klimaatrobuust maken van het stedelijke watersysteem is een probleem dat hoog op de agenda hoort te staan. Onze onderzoeksvraag luidt daarom: Water op straat! Is de stad klaar voor de stortbui? Een onderzoek naar praktische oplossingen voor klimaatrobuuste hemelwatervoorzieningen in bestaand stedelijk gebied.
Als basis voor het opstellen van praktische klimaatadaptieve maatregelen voor het bestaande stedelijke watersysteem hebben wij de volgende deelvragen geformuleerd:
1. Wat is het wettelijk kader voor het afkoppelen van bestaande wijken in Nederlandse steden?
2. Wat is de huidige stand van zaken in Nederlandse steden wat betreft rioolstelsels, afkoppelen, klimaatadaptatie, acceptatie van ‘water-op-straat’? Hoe verhouden deze gegevens zich tot elkaar?
3. Hoe kan er ontwerptechnisch worden omgegaan met het afkoppelen van regenwater in een dichtbebouwde bestaande wijk?
Wat wordt er in dit onderzoek verstaan onder een ‘stortbui’? Hiermee bedoelen wij de stortbui, of extreme neerslaggebeurtenis, die de reguliere, goed functionerende riolering niet meer kan verwerken. Het reguliere functioneren is niet eenduidig vast te leggen. Binnen juridische randvoorwaarden van goed bestuur mag een gemeente zelf de frequentie van water op straat bepalen waarop zij de riolering laat ontwerpen. Zij legt daarmee de grens voor het reguliere functioneren vast. Als het harder regent dan waarop de rioleringen het water zoekt een andere uitweg, vaak via het oppervlak. Dit heet: het functioneren bij een extreme gebeurtenis. Verdere neerslagtoename leidt uiteindelijk tot (grootschalige) inundatie.
Het doel van dit onderzoek is te komen tot concrete aanbevelingen voor het zoveel mogelijk bovengronds vasthouden, bergen en afvoeren van regenwater in dichtbebouwd stedelijk gebied. Deze aanbevelingen zullen na afronding van dit onderzoek uitgewerkt worden op detail- en materiaalniveau.