Waterbeheerplan 2010 > 2015
24 november 2009
Alle waterbeheerders in Nederland stellen nieuwe waterbeheerplannen op voor de periode 2010-2015. Deze plannen treden op 1 januari 2010 in werking.
De nieuwe Waterwet (2009) verplicht de waterschappen om waterbeheerplannen op te stellen met een looptijd van zes jaar. Deze wet kent een beleidsvormende rol toe aan de provincies. Het provinciale beleid is beschreven in omgevingsplannen (Drenthe en Overijssel) of waterhuishoudingsplan (provincie Gelderland). De provinciale plannen worden gelijktijdig met de waterbeheerplannen opgesteld en ter visie gelegd.
De provinciale plannen zijn kaderstellend voor de waterbeheerplannen van de waterschappen; deze zijn ook meer gericht op uitvoering.
In provinciale verordeningen zijn eisen gesteld aan de voorbereiding, opzet en vaststelling van de waterbeheerplannen.
Samenwerking in Rijn-Oost
Door de invoering van de Kaderrichtlijn Water is Nederland verdeeld in vijf deelstroomgebieden. Het deelstroomgebied Rijn-Oost wordt beheerd door de waterschappen Reest en Wieden, Velt en Vecht, Regge en Dinkel, Groot Salland en Rijn en IJssel. Om te voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water hebben deze waterschappen de afgelopen jaren intensief samengewerkt met elkaar en met andere partners. Ook het nieuwe waterbeheerplan is een resultaat van deze samenwerking. De opzet en grote delen van dit waterbeheerplan zijn inhoudelijk hetzelfde als dat van de andere waterschappen in Rijn-Oost.
De vijf waterbeheerplannen beschrijven het beleid van de vijf waterschappen in Rijn-Oost. De hoofdthema’s zijn: het waarborgen van veiligheid, het watersysteembeheer en het ontwikkelen van de afvalwaterketen. Ook opgenomen zijn de maatregelen voor het uitvoeren van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en Waterbeheer 21e eeuw. De waterschappen hebben voor het uitvoeren van de KRW-maatregelen een resultaatsverplichting. De plannen omvatten een uitvoeringsprogramma op hoofdlijnen voor de periode tot en met 2015.
Wij willen de plannen verder vormgeven en uitvoeren in dialoog en in samenwerking met alle betrokken partijen.
De waterschappen in Rijn-Oost hebben gezamenlijk een vooronderzoek uitgevoerd of voor het waterbeheerplan een planMER moet worden opgesteld. Uit het uitvoerige vooronderzoek blijkt dat het niet noodzakelijk is een planMER op te stellen. Een samenvatting van de rapportage vindt u in bijlage 6. De uitgebreide rapportages van het vooronderzoek staan op de website van de waterschappen (www.reestenwieden.nl).