Waterbeheerplan 2010-2015

15 oktober 2009

Auteur(s): Waterschap Zeeuws-Vlaanderen
Instantie: Waterschap Zeeuws-Vlaanderen Bekijk Download

In het eerste hoofdstuk komen de taken van het waterschap aan de orde en wordt duidelijk voor wie dit Waterbeheerplan is bedoeld. Ook bespreken we de plaats van dit plan binnen de wet en ten opzichte van andere planvorming. Hier staat bovendien een beknopte evaluatie van het Waterbeheersplan 2002-2007. De verschillende beleidsontwikkelingen van de laatste jaren in het waterbeheer –op zowel nationaal als Europees niveau– vormen een belangrijk aspect in dit eerste hoofdstuk. De missie, visie en strategie van het waterschap toegespitst op waterbeheer zijn beschreven, alsook de communicatie op dat gebied. De volgende hoofdstukken geven een beeld van de gevolgen van al deze ontwikkelingen voor het waterschap.
In hoofdstuk 2 beschrijven we wat we beogen met ons beheer. Belangrijk daarin is de indeling in verschillende functies. Deze bepalen de hoofdrichting van het waterbeheer. Uiteindelijk gaat het erom invulling te geven aan de eisen die voortkomen uit Waterbeheer 21e eeuw (WB21) en de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). In dit hoofdstuk staat ook welk onderzoek we doen om knelpunten in beeld te brengen en de genomen maatregelen te verantwoorden. De hoofdstukken 3 en 4 stellen de maatregelen voor de komende zes jaar aan de orde. We gaan in op de manier van werken en vooral de wijze waarop we keuzes maken. Daarbij is gekozen voor een indeling die herkenbaar is voor de doelgroepen en thema’s binnen het waterbeheer.
Hoofdstuk 3 draagt de titel ‘Water voor wonen, werken en recreëren’. Hierin draait het om onze activiteiten waarmee mensen direct te maken hebben. Het waterschap draagt zorg voor verschillende zaken rond werken, wonen en recreëren. Denk bijvoorbeeld aan waterbeheer, de inrichting van het watersysteem in het bebouwde gebied, het schoon houden van water en het zuiveren van afvalwater. Maar ook hoe we omgaan met varen, recreatief medegebruik en ’beleving’ van het water.
Hoofdstuk 4 ’Water in het landelijke gebied’ gaat over landbouwgronden en natuurgebieden. Hier wordt antwoord gegeven op de volgende vragen: Hoe spitsen we het waterbeheer zo goed mogelijk toe op de functie van een gebied? Hoe houden we het schoon, hoe lossen we knelpunten op en hoe voorkomen we problemen in de toekomst?
Hoofdstuk 5 ’Programma van uitvoering’ geeft een overzicht van alle acties of maatregelen uit de voorgaande hoofdstukken. In welk jaar of welke periode willen we die maatregelen nemen en wat zijn de kosten ervan? Hier staat bovendien een indicatie van de tariefontwikkeling. Deze kan jaarlijks worden bijgestuurd in de Meerjarenraming en de Begroting. Zo kan flexibel worden ingespeeld op onder andere nieuwe ontwikkelingen en veranderde inzichten.
De geraadpleegde literatuur staat in de Literatuurlijst (bijlage 1).
Vaktermen worden uitgelegd in de Begrippen- en afkortingenlijst (bijlage 2).

Instantie Waterschap Zeeuws-Vlaanderen
Auteur Waterschap Zeeuws-Vlaanderen
Soort instantie Waterschap
Datum 15 oktober 2009
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Water, Waterbeheer, Waterschap

Terug naar bibliotheek